Akne na bradi

Akne na bradi čest su kožni problem koji se javlja kod adolescenata, ali mogu biti i trajan problem u zreloj dobi. Uzroci akni na bradi mogu biti hormonalne promjene, loša prehrana i genetsko naslijeđe. Akne na bradi nastaju zbog pojačanog izlučivanja loja, poremećaja keratinizacije, bakterija i komedona. Različiti faktori kao što su hormonska neravnoteža, prehrana, osjetljivost na hormone, lijekovi, neadekvatna njega kože i higijena mogu utjecati na pojavu akni na bradi.

Ključne informacije

  • Akne na bradi mogu se javiti kod adolescenata i odraslih
  • Hormonske promjene, loša prehrana i genetsko naslijeđe uzroci su akni na bradi
  • Pojačano izlučivanje loja, poremećaj keratinizacije i utjecaj bakterija faktori su koji utječu na pojavu akni na bradi
  • Izbrijavanje dlačica kod muškaraca može pojačati pojavu akni na bradi.
  • Kvalificirani stručnjak može pružiti prilagođene tretmane za akne na bradi
  • Redovito čišćenje lica i korištenje odgovarajuće kozmetike mogu pomoći u prevenciji akni na bradi

Nečista koža i akne Cijena

Čišćenje lica - nečista / problematična koža

49

Čišćenje lica - izrazito nečista koža

62

Medicinsko mehaničko čišćenje lica - problematična koža s akutnim upalnim stanjima

76

Zašto se akne pojavljuju na bradi?

Akne na bradi često su povezane s hormonskim promjenama, posebno u žena. Povišena razina testosterona može stimulirati lojne žlijezde i izazvati upalu i pojavu akni na bradi. Hormonski disbalans tijekom ovulacije, menstrualnog ciklusa i menopauze također može pridonijeti izbijanju akni na bradi. Osim hormona, na pojavu akni na bradi mogu utjecati i prehrana, osjetljivost na hormone, lijekovi i higijena kože.

Kako spriječiti i liječiti akne na bradi?

Akne na bradi mogu biti neugodne i frustrirajuće, ali postoje preventivne mjere i tretmani koji vam mogu pomoći u borbi protiv ovog kožnog problema.

Redovito mehaničko (medicinsko) čišćenje lica

Pravilna higijena ključna je za sprečavanje pojave akni na bradi. Održavajte lice čistim neagresivnim pranjem do dva puta dnevno. Također, koristite kozmetiku s aktivnim sastojcima koji djeluju na upalne procese i koji omogućavaju istjecanje viška ulja iz kože putem pora.

Otvorene i slobodne, čiste pore nastaju održavanjem dobrog hidrolipidnog statusa kože, te mehaničkim (medicinskim) čišćenjem pora od komedona (začepljenje pora kože koje se sastoji od nečistoća, loja i mrtvih stanica kože). Pojava komedona (koji još nisu akne) nije upalni proces ali ipak predstavlja predstadij upalnom procesu odnosno pojavi akni. Ako se uslijed djelovanja bakterija i začepljenja pora kože pojave upalni procesi nastaju akne. Redovitim (pravilnim) čišćenjem lica može se spriječiti pojava komedona, a ako do pojave komedona ipak dođe onda je potrebno provoditi redovito mehaničko (medicinsko) čišćenje kože. Kada se koža oporavi odnosno očisti od komedona, pravilnom njegom kože i tek povremenim redovitim čišćenjem lica kod kvalificiranog stručnjaka (dermatolog ili medicinski kozmetičar) moguće je u cijelosti spriječiti pojavu akni na bradi. Kod težih oblika akni prije mehaničkog (medicinskog) čišćenja kože nužno je smanjiti postojeću upalu. U tim slučajevima indicirana je upotreba lokalnog i/ili oralnog antibiotika sve dok se  upalni procesi dovoljno ne smire, nakon čega je potrebno očistiti kožu uz moguću primjenu kemijskog pilinga prema procjeni stručnjaka.

Preventivna njega kože

Kreme, lijekovi i tretmani mogu pomoći u smanjenju akni na bradi. To mogu biti gelovi, kreme ili masti na bazi benzoil-peroksida ili salicilne kiseline. Antibiotici, kontracepcijske pilule i laserska ili svjetlosna terapija također mogu biti učinkoviti tretmani za akne na bradi.

Prilikom primjene oralnih lijekova za liječenje akni na bradi treba biti osobito oprezan i pažljiv jer primjena oralnih lijekova može imati neželjene nuspojave odnosno posljedice. Zato je kod ovakvog pristupa liječenju potrebno svaku nuspojavu prijaviti liječniku a liječenje provoditi uz nadzor i redovite kontrole.

Važno je konzultirati se s kvalificiranim stručnjakom (dermatolog ili medicinski kozmetičar) kako bi se tretman prilagodio ovisno o stanju i terapijskim potrebama vaše kože. Dobar stručnjak dati će i savjete o pravilnim svakodnevnim ritualima pranja odnosno čišćenja kože ovisno o tipu i stanju kože.

Prirodni tretmani

Ako preferirate prirodne pristupe, postoje i i prirodni tretmani koji mogu pomoći u suzbijanju akni na bradi. Eterična ulja poput ulja čajevca i ulja origana pokazala su se učinkovita u smanjenju upale i suzbijanju bakterija. Također, pazite na prehranu i unesite hranu bogatu vitaminima poput A, C i E, koji mogu pomoći u održavanju zdrave kože.

Akne na bradi mogu biti izazov, ali s pravilnom njegom i tretmanima mogu biti kontrolirane i smanjene. Ako imate ozbiljne ili dugotrajne probleme s aknama na bradi, obratite se kvalificiranom stručnjaku (dermatolog ili medicinski kozmetičar) koji će vam pružiti najbolje rješenje za vašu situaciju

close-up-skin-pores-face-care-routine_23-2149383504

Akne na bradi vs. drugi dijelovi lica

Akne na bradi nisu jedini problem s kojim se možete suočiti na licu. Akne mogu izbijati i na drugim dijelovima lica, a njihova pojava može otkriti određene probleme u tijelu. U nastavku saznajte što različite lokacije akni na licu mogu značiti.

Akne na čelu

Akne na čelu često mogu ukazivati na probleme s jetrom i probavnim traktom. Loša prehrana, konzumacija nezdravih masnoća i općenito nezdravih namirnica mogu pridonijeti pojavi akni na ovom području. Također nošenje kose na način da dira čelo (šiške) i znojenje mogu biti okidač za pojavu akni na čelu.

Akne na obrazima

Akne na obrazima mogu biti posljedica kontakta s prljavim predmetima ili upućivati na bolesti pluća. Osim toga, korištenje nečiste šminke ili dodirivanje lica prljavim rukama mogu potaknuti izbijanje akni na ovom području. U iznimnim slučajevima biti riječ i o nekim drugim stanjima (Rosacea).

Akne iznad obrva

Akne iznad obrva mogu biti znak problema s mokraćnim mjehurom ili lošom cirkulacijom. Važno je obratiti pažnju na ove signale i konzultirati se s stručnjakom ako primijetite često izbijanje akni na ovom području.

Akne na nosu

Akne na nosu mogu ukazivati na povišen krvni tlak. Osim toga, izbijanje akni na nosu može biti povezano s hormonalnim disbalansom ili neadekvatnom higijenom kože.

Važno je prepoznati ove signale koje nam tijelo šalje putem akni i obratiti se stručnjaku radi savjeta i ako je potrebno odabira odgovarajućeg tretmana. Stručnjak će mapiranjem lica, uzimajući u obzir druge faktore kao što su prehrana, hormonska neravnoteža i genetika, moći prepoznati uzroke i preporučiti odgovarajuće tretmane za probleme s aknama na određenim dijelovima lica.

Dodatni savjeti za prevenciju akni na bradi

Osim redovitog čišćenja lica i korištenja odgovarajuće nekomedogene kozmetike, postoje dodatni savjeti koji mogu pomoći u sprječavanju pojave akni na bradi. Važno je izbjegavati dodirivanje lica prljavim rukama i istiskivanje prištića. Također, potrebno je redovito prati kistove i spužvice za nanošenje šminke te čistiti četku za kosu. Redovita promjena jastučnice na kojoj spavate također može smanjiti upale, odnosno pojavu akni.

Prirodni tretmani za akne na bradi

Akne na bradi mogu biti frustrirajući problem, ali postoje prirodni tretmani koji mogu pomoći u njihovom suzbijanju. Jedan od popularnih prirodnih lijekova za akne na bradi je korištenje eteričnih ulja. Primjerice, ulje čajevca i ulje origana poznati su po svojim antibakterijskim i protuupalnim svojstvima, te se mogu koristiti za njegu kože s aknama na bradi. Važno je napomenuti da je potrebno oprezno koristiti eterična ulja i razrijediti ih nosačem poput bademovog ulja ili vode kako bi se izbjegla iritacija kože.

Pored korištenja eteričnih ulja, prehrana također igra važnu ulogu u prevenciji i liječenju akni na bradi. Unos hrane bogate vitaminima A, C i E može pomoći u održavanju zdrave kože. Namirnice poput mrkve (koje su bogate vitaminom A), agruma (koji su bogati vitaminom C) i orašastih plodova (koji su bogati vitaminom E) mogu biti korisne za smanjenje pojave akni na bradi. Prirodni pripravci poput paste od listića piskavice ili limunovog soka također mogu imati povoljan učinak na akne na bradi, ali se o njihovoj primjeni svakako treba savjetovati s kvalificiranim stručnjakom.

Važno je napomenuti da prirodni tretmani za akne na bradi mogu biti učinkoviti, ali rezultati mogu biti individualni. Također, ako imate ozbiljne ili dugotrajne akne na bradi, preporučuje se posjet kvalificiranom stručnjaku (dermatolog ili medicinski kozmetičar) radi sveobuhvatnog tretmana koji odgovara vašoj koži i specifičnim potrebama.

Prehrana i akne na bradi

Prehrana može igrati ključnu ulogu u pojavi akni na bradi. Izbor određenih namirnica može smanjiti lučenje sebuma i poboljšati stanje kože. Iz tog razloga, preporučuje se izbjegavanje jednostavnih ugljikohidrata, hrane bogate rafiniranim šećerima a kod nekih osoba i mliječnih proizvoda. Prehrana i akne na bradi mogu kod nekih osoba biti usko povezani. Određene namirnice mogu predstavljati potencijalni okidač za izbijanje akni na bradi a mogu i općenito povećati upalne procese na koži.

Zato je važno je usredotočiti se na konzumiranje namirnica bogatih vitaminima A, C i E. Ovi vitamini imaju važnu ulogu u održavanju zdrave kože i mogu pomoći u suzbijanju akni. Voće i povrće poput špinata, paprike, brokule i marelice sadrže visoke razine ovih vitamina i preporučuje se njihovo redovito konzumiranje. Primjenom zdrave prehrane, akne na bradi mogu se smanjiti ili čak u cijelosti nestati.

Također, važno je izbjegavati unos jako masne i “brze hrane“, jer takva hrana može pogoršati stanje kože. Umjesto toga, preporučuje se konzumiranje hrane koja je bogata antioksidansima kao što su bobičasto voće, orasi i zeleni čaj. Ovi nutrijenti pomažu u smanjenju upale i podržavaju zdravlje kože.

Svaka osoba ima individualne prehrambene navike koje mogu utjecati na akne na bradi. Uz ove općenite smjernice, važno je pratiti vlastito tijelo i primijetiti jesu li određene namirnice povezane s pogoršanjem stanja kože.

U nastavku je prikazana tablica koja sadrži popis namirnica koje se preporučuju i namirnice koje treba izbjegavati kako bi se smanjila pojava akni na bradi prehrana i akne na bradi:

Namirnice koje se preporučuju

Namirnice koje treba izbjegavati

Voće i povrće s visokim udjelom vitamina A, C i E

Mliječni proizvodi (kod nekih osoba).

Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama (losos, laneno sjeme)

Ugljikohidrati visokog glikemijskog indeksa (bijeli kruh, slatkiši)

Hrana bogata vlaknima (cjelovite žitarice, mahunarke)

Pojačano unos masne hrane i “brze hrane“

Hrana bogata antioksidansima (bobičasto voće, orasi)

Industrijski ultra prerađena hrana

Ova tablica služi kao vodič i može pomoći u prilagodbi prehrane kako bi se smanjila pojava akni na bradi. Kao i uvijek, važno je obratiti pažnju na vlastito tijelo i konzultirati se s kvalificiranim stručnjakom kako bi dobili individualne preporuke za liječenje akni na bradi.

Mapiranje lica i akne na bradi

Mapiranje lica je tehnika koja povezuje mjesto izbijanja akni s različitim organskim sustavima u tijelu. Iako za sada nema čvrstih znanstvenih dokaza koji podržavaju ovu praksu, određeni obrasci izbijanja akni mogu upućivati na njihov uzrok i pomoći u odabiru liječenja. Prema mapiranju lica, akne na bradi mogu biti povezane s hormonalnom neravnotežom, lošom prehranom, oslabljenim limfnim drenažnim sustavom, stresom i nepravilnom higijenom.

Table: Raspored akni na bradi prema mapiranju lica

Zona brade

Mogući uzroci akni

Čeljust

Hormonalna neravnoteža, menstrualni ciklus, adrenalni stres

Donja usna

Prehrana, alergije na hranu

Područja iznad obrva

Poremećaj crijevne mikrobiote, kvaliteta sna

Područje usne

Povišen šećer u krvi, hormonalni disbalans

Mapiranje lica može biti korisno kao smjernica pri odabiru tretmana za akne na bradi. Na primjer, ako se akne pojavljuju u zoni čeljusti, mogući uzroci mogu biti hormonalna neravnoteža povezana s menstrualnim ciklusom ili adrenalnim stresom. Zaustavljanje izvora hormonalnih neravnoteža, kao što je upravljanje stresom ili usklađivanje prehrane s ciljem regulacije hormona, može biti korisno u suzbijanju akni.

„Akne na bradi mogu biti znak hormonske neravnoteže, zato je važno usmjeriti se na pravilnu prehranu i odabrati kozmetiku koja djeluje na regulaciju hormona i upalne procese“, ističe dermatolog dr. Ana Novak.

Prilagođena prehrana može igrati veliku ulogu u liječenju akni na bradi. Unos hrane bogate voćem, povrćem i hranom koja sadrži omega-3 masne kiseline može pomoći u uravnoteženju hormona i smanjenju upala. Također, izbjegavanje hrane bogate rafiniranim šećerima, ugljikohidratima i mliječnim proizvodima može smanjiti lučenje sebuma i poboljšati stanje kože.

 

Primjeri prehrane za liječenje akni na bradi:

 

  • Povećajte unos voća i povrća bogatog antioksidansima kao što su bobičasto voće, špinat, kelj i mrkva.
  • Unosite hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama kao što su losos, orasi i lanene sjemenke.
  • Izbjegavajte hranu bogatu rafiniranim šećerima i ugljikohidratima, kao što su kolači, gazirana pića i bijeli kruh.
  • Smanjite unos mliječnih proizvoda i zamijenite ih alternativama poput bademovog mlijeka ili kokosovog jogurta.

Uz promjenu prehrane, važno je koristiti i odgovarajuću kozmetiku koja djeluje na regulaciju hormona i upalne procese. Kreme, gelovi i losioni s aktivnim sastojcima kao što su salicilna kiselina, benzoil peroksid, zeleni čaj ili ulje čajevca mogu smanjiti upale, poboljšati stanje kože i spriječiti daljnje izbijanje akni na bradi.

Zaključno, tretman akni prema mapiranju lica može pružiti korisne smjernice za liječenje akni na bradi. Pravilna prehrana i uporaba odgovarajuće kozmetike mogu pomoći u uravnoteženju hormona, smanjenju upala i poboljšanju stanja kože. Važno je konzultirati se s stručnjakom kako bi se odredio prilagođeni tretman za ovaj kožni problem.

Akne na bradi – Zaključak

 

Akne na bradi su čest kožni problem koji se može javiti kod adolescenata i odraslih. Uzroci akni na bradi mogu biti hormonalne promjene, loša prehrana, osjetljivost na hormone, lijekovi i nedovoljna higijena. Redovito čišćenje lica, korištenje odgovarajuće kozmetike i pridržavanje zdravih prehrambenih navika mogu pomoći u prevenciji i liječenju akni na bradi. Važno je konzultirati se s dermatologom kako bi se dobio prilagođeni tretman za ovaj kožni problem.

 

Tretmani za akne na bradi

Savjeti za prevenciju akni na bradi

Mehaničko (medicinsko) čišćenje kože

Izbjegavati dodirivanje lica prljavim rukama

Gelovi, kreme ili masti na bazi benzoil-peroksida ili salicilne kiseline

Redovito pranje kistova i spužvica za nanošenje šminke

Antibiotici

Čišćenje četke za kosu

Kontracepcijske pilule

Promjena jastučnice

Laserska ili svjetlosna terapija

Promjena stila života i sustavno usvajanje zdravih životnih navika

Kemijski piling

Vježbe za smanjenje stresa

Akne na bradi: Učinkoviti savjeti i tretmani za borbu protiv ovog kožnog problema

Akne na bradi su čest kožni problem koji se javlja kod adolescenata, ali mogu biti i trajan problem u zreloj dobi. Uzroci akni na bradi mogu biti hormonalne promjene, loša prehrana i genetsko naslijeđe. Akne na bradi nastaju zbog pojačanog izlučivanja loja, poremećaja keratinizacije, stvaranja komedona i utjecaja bakterija.

Različiti faktori kao što su hormonska neravnoteža, prehrana, osjetljivost na hormone, lijekovi i neadekvatna higijena mogu utjecati na pojavu akni na bradi. Redovito čišćenje lica, korištenje odgovarajuće kozmetike i pridržavanje zdravih prehrambenih navika mogu pomoći u prevenciji i liječenju akni na bradi.

Važno je konzultirati se s kvalificiranim stručnjakom (dermatolog ili medicinski kozmetičar) kako bi se odredio prilagođeni tretman za ovaj kožni problem.

Stručnjak će preporučiti odgovarajuće tretmane za akne na bradi, kao što je mehaničko (medicinsko) čišćenje kože te gelovi, kreme ili masti na bazi benzoil-peroksida ili salicilne kiseline, antibiotici, kontracepcijske pilule, laserska ili svjetlosna terapija te kemijski piling. Stručnjak će vam dati i ciljane savjete i upute kako pravilno svakodnevno provoditi njegu kože s ciljem suzbijanja i prevencije akni općenito.

 

Akne na vratu

Akne na vratu mogu biti iritantne i neugodne. Pojavljuju se iz sličnih razloga kao i akne na drugim dijelovima tijela: zbog začepljenja pora kože mrtvim stanicama kože i sebumom (uljem koje proizvode žlijezde lojnice). Ovo može dovesti do razvoja bakterija, što rezultira upalom i stvaranjem akni.

Hormonalne akne na leđima

Hormonalne akne na leđima su česta pojava i obično su povezane s fluktuacijama u hormonima koji stimuliraju proizvodnju sebuma, što može dovesti do začepljenja pora i upalnih procesa na koži. Ove akne su često vidljive kod adolescenata tijekom puberteta, ali mogu se pojaviti i kod odraslih, posebno kod žena tijekom menstrualnog ciklusa, trudnoće, ili kao posljedica hormonskih terapija.

PMU ZAGREB

NAJBOLJA NJEGA VAŠEGA TIJELA I LICA

Copyright © 2024 PMU ZAGREB . All Rights Reserved. SEO AND WEB BY TOLO DESIGN

Terms and Conditions | Privacy Policy

Scroll to Top