Akne na leđima kod muškaraca

Akne na leđima mogu biti izazov za muškarce. Ove uporne kožne upale često nastaju zbog hormonalnih promjena, genetske predispozicije, stresa ili određenih lijekova. Međutim, uz pravilnu njegu i liječenje, vaša koža postat će zdrava i bez akni na leđima.

Hormonalne promjene često su glavni uzrok akni kod muškaraca. Povećana proizvodnja loja u žlijezdama lojnicama može uzrokovati začepljenje pora a što rezultira razmnožavanjem bakterija i upalom kože. Muškarci čiji su očevi imali akne također su skloniji razvoju akni. Također, lijekovi koji sadrže npr. litij ili kortikosteroide mogu izazvati akne na leđima.

Jedno od mjesta na kojima se često pojavljuju akne kod muškaraca su leđa. Izlaganje vrućini, znojenje tijekom ljetnih mjeseci ili nakon tjelovježbe može pogoršati stanje akni na leđima. Unatoč tome, dobra vijest je da su akne na leđima manje vidljive drugima, što može smanjiti psihološku nelagodu.

Pravilna njega kože ključna je za kontrolu odnosno suzbijanje pojave akni. Redovito čišćenje kože, npr. proizvodima koji sadrže benzoil peroksid ili salicilnu kiselinu, pomaže u smanjenju akni na leđima.

Također preporučuje se korištenje pamučne odjeće kako bi se koža zaštitila od iritacija. U slučaju da kućni tretmani ne daju rezultate, posjet stručnjaku bit će nužan korak u izradi individualiziranog plana liječenja akni na leđima.

Uz standardne odnosno temeljene metode liječenja – redovito mehaničko (medicinsko) čišćenje kože leđa, postoje i high tech rješenja za akne na leđima. Tretmani laserom i izlaganje svjetlu mogu biti učinkoviti u smanjenju akni. Međutim, prije odabira ovih tretmana, važno je pažljivo razmotriti njihove prednosti i troškove.

Nečista koža i akne Cijena

Čišćenje lica - nečista / problematična koža

49

Čišćenje lica - izrazito nečista koža

62

Medicinsko mehaničko čišćenje lica - problematična koža s akutnim upalnim stanjima

76

Ključne informacije

 • Akne na leđima najčešće su uzrokovane hormonalnim promjenama, stresom, genetikom i/ili određenim lijekovima.
 • Akne se najčešće javljaju na licu i leđima kod muškaraca.
 • Redovita higijena i primjena proizvoda za njegu kože mogu pomoći u smanjenju akni na leđima.
 • Posjet kvalificiranom stručnjaku (medicinski kozmetičar ili dermatolog) preporučuje se ako kućni tretmani ne daju rezultate.
 • U slučaju upornih akni potrebno je prvo primijeniti temeljene metode liječenja odnosno redovito (medicinsko) mehaničko čišćenje kože
 • Tretmani laserom i izlaganje svjetlu mogu biti dobre dopunske opcije za liječenje akni na leđima.

Uzroci nastanka akni na leđima kod muškaraca

Hormonalne promjene često su glavni uzrok akni kod muškaraca. Promjene u hormonskom sustavu mogu povećati proizvodnju loja u žlijezdama lojnicama te uzrokovati začepljenje pora a što rezultira razmnožavanjem bakterija i upalom kože. Genetika također igra važnu ulogu u osjetljivosti na akne. Muškarci čiji su očevi imali akne vjerojatno će i sami imati sklonost aknama. Također, lijekovi koji sadrže npr. litij ili kortikosteroide mogu dovesti do pojave akni na leđima.

Mjesta na kojima se najčešće javljaju akne na leđima kod muškaraca

Kod muškaraca, akne se najčešće javljaju na licu i leđima. Znojenje može pogoršati stanje akni na leđima. Zato se akne često pojačavaju tijekom toplih ljetnih mjeseci ili nakon tjelovježbe.

Ljetni mjeseci i tjelovježba kao okidač akni na leđima kod muškaraca

 

Akne na leđima mogu se pojačati tijekom ljetnih mjeseci i nakon tjelovježbe. Tijekom toplih mjeseci, znojenje može povećati vlažnost i blokirati pore na leđima, što stvara povoljno okruženje za razmnožavanje bakterija i izazivanje upale. Također, tjelesna aktivnost, kao što je tjelovježba, može stimulirati proizvodnju više sebuma (masnoće) i znoja, što dodatno može pogoršati stanje akni na leđima.

Iako akne na leđima vremenom mogu postati vrlo izazovan upalni problem, postoji niz mjera koje muškarci mogu poduzeti kako bi minimizirali pojavu akni. Pravilna njega kože i redovito (medicinsko) mehaničko čišćenje kože bit će od velike pomoći u smanjenju akni na leđima. Također, nošenje lagane, prozračne odjeće tijekom ljetnih mjeseci može pomoći u smanjenju znojenja i iritacije kože.

Mjesta najčešćeg pojavljivanja akni kod muškaraca

Preporuke za prevenciju

Leđa

– Redovito mehaničko (medicinsko) čišćenje kao osnovni zahvat primjenjuje se kod svih dijelova tijela

Ramena

– Nošenje lagane odjeće koja omogućuje koži da diše

Trup

– Izbjegavanje sintetičkih materijala koji mogu zadržavati vlagu

Prsa

– Korištenje proizvoda za čišćenje kože

Glava i vrat

– Redovito ali ne i pretjerano pranje kose te izbjegavanje upotrebe agresivnih proizvoda za pranje i oblikovanje kose

Akne na leđima mogu predstavljati izazov za muškarce, ali uz pravilnu njegu i poduzimanje odgovarajućih mjera njege, moguće je smanjiti njihovo pojavljivanje i značajno poboljšati izgled kože leđa. Redovito čišćenje, korištenje prikladnih proizvoda za njegu kože i redovito (medicinsko) mehaničko čišćenje kože pružit će olakšanje i značajno će doprinijeti zdravom izgledu kože leđa.

Njega kože za muškarce s aknama na leđima

Redovita higijena i čišćenje kože ključni su za njegu kože s aknama na leđima. Važno je koristiti proizvode za čišćenje kože koji su posebno formulirani za suzbijanje akni i ne sadrže abrazivne sastojke koji mogu iritirati kožu. Redovito ali ne prečesto tuširanje pomaže u održavanju čiste kože i sprječavanju začepljenih pora.

Za čišćenje kože leđa preporučuje se korištenje četke za pranje kože leđa zajedno s proizvodima koji sadrže benzoil peroksid ili salicilnu kiselinu. Ove tvari pomažu u smanjenju bakterija i upalnih procesa na koži.

Odjeća također može utjecati na stanje kože na leđima. Pamučna odjeća, osobito lagane pamučne majice, pružit će nježan dodir za problematičnu kožu i smanjit će mogućnost iritacije.

Redovita njega kože, uz primjenu odgovarajućih proizvoda za čišćenje i njegu, može pomoći u smanjenju akni na leđima kod muškaraca.

Kada posjetiti stručnjaka zbog akni na leđima kod muškaraca

Ako prilikom kućnih tretmana akni na leđima ne postižete željene rezultate u roku od 4 do 8 tjedana, preporučuje se posjet kvalificiranom stručnjaku. Stručnjak odnosno medicinski kozmetičar ili dermatolog pregledat će vašu kožu i sastaviti individualizirani plan tretmana akni. Uz pomoć stručnjaka imat ćete puno bolje šanse da uspješno riješite problem akni na leđima.

Osim redovitog medicinskog, odnosno mehaničkog čišćenja kože, moguće je da će vam stručnjak propisati korištenje antibiotičkih krema, preparata s benzoil peroksidom ili salicilnom kiselinom. Ovi proizvodi mogu pomoći u kontroli akni smanjujući upalu i sužavajući pore. Također, možda će preporučiti i korištenje retinoida, koji pomažu u čišćenju pora i sprečavaju blokiranje masnoća.

Kod težih slučajeva akni, dermatolog može predložiti upotrebu izotretinoina. Izotretinoin je moćan lijek ali s potencijalnim ozbiljnim nuspojavama a koji se ponekad koristi za liječenje teških oblika akni. Ovaj lijek djeluje na uzrok akni, smanjujući proizvodnju sebuma, sužavajući pore i smanjujući upalu. Vaš dermatolog će pratiti vaše stanje tijekom korištenja izotretinoina kako bi osigurao najbolje rezultate i minimalne nuspojave.

Upotreba izotretinoina (retinol vitamina A) koji je poznat i pod komercijalnim nazivom Roaccutane treba biti zadnja opcija koja se koristi samo onda kada se svi ostali pristupi dokažu kao neučinkoviti. Naime jedna od negativnih nuspojava izotretinoina je i to što često dugotrajno potpuno isuši kožu, a što na duge staze nije dobro za kožu.

Tretman

Opis

Mehaničko čišćenje

Redovito mehaničko (medicinsko) čišćenje kože osnovni je zahvat koji se primjenjuje kako bi se koža očistila od akni.

Antibiotičke kreme

Koriste se za suzbijanje bakterija i smanjenje upale u aknama na leđima.

Proizvodi s benzoil peroksidom ili salicilnom kiselinom

Pomažu u čišćenju pora, smanjujući blokade i upalne procese u koži.

Retinoidi

Čiste pore i smanjuju proizvodnju sebuma, sprječavajući pojavu novih akni.

Izotretinoin

Koristi se ponekad pri težim slučajevima akni za smanjenje produkcije sebuma i sužavanje pora i to samo ako drugi pristupi u liječenju ne daju zadovoljavajuće rezultate.

Ukoliko vam kućni tretmani ne daju željene rezultate, važno je ne odustati i primijeniti druge metode liječenja. Svaki pojedinac je jedinstven te može biti potrebno prilagoditi terapiju kako bi se postigao najbolji rezultat.

Druge metode liječenja akni na leđima kod muškaraca

Pored standardnih metoda liječenja, postoje i napredna high tech rješenja za akne na leđima. Tretman laserom se pokazao učinkovitim u smanjenju akni i poboljšanju izgleda kože. Ovaj postupak koristi intenzivni pulsirajući laser koji ciljano djeluje na akne i smanjuje upalu. Također se provodi i izlaganje kože plavom i crvenom svjetlu koje ima protuupalni učinak i potiče regeneraciju kože. Ovi tretmani često se kombiniraju s vakuumskom terapijom koja čisti pore i uklanja višak ulja i bakterije.

High tech rješenja za liječenje akni na leđima su moćan alat, ali važno je napomenuti da su skuplja opcija od ostalih metoda liječenja. Prije odabira ovakvog tretmana, trebate temeljito razmisliti o prednostima i nedostacima te konzultirati se sa stručnjakom za akne kako bi razumjeli potencijalne rizike i očekivane rezultate.

Tretman

Opis

Prednosti

Nedostaci

Tretman laserom

Upotreba intenzivnog pulsirajućeg lasera

 • Smanjuje akne i upalu
 • Poboljšava teksturu kože
 • Skuplji od drugih metoda
 • Moguće nuspojave poput nelagode i crvenila

Izlaganje svjetlu

Plavo i crveno svjetlo za protuupalni učinak i regeneraciju kože

 • Smanjuje upalu i crvenilo
 • Poboljšava zacjeljivanje
 • Skuplji od ostalih metoda
 • Zahtijeva više tretmana za postizanje željenih rezultata

High tech metode liječenja akni na leđima kod muškaraca mogu biti učinkovite, ali svaka osoba treba pažljivo razmotriti svoje potrebe i mogućnosti prije donošenja odluke. U svakom slučaju, važno je konzultirati se sa stručnjakom za akne da bi se izradio individualizirani plan liječenja odnosno da bi se postigao najbolji mogući rezultat.

Akne na drugim dijelovima tijela kod muškaraca

Osim akni na leđima, muškarci se nerijetko suočavaju s aknama na drugim dijelovima tijela. Akne se često javljaju na licu, uključujući bradunos i čelo. Također se mogu pojaviti na truputjemenuprsimaramenimastražnjici i drugim dijelovima tijela.

Liječenje i njega ovih područja slični su postupcima koji se uobičajeno koriste za akne na leđima. Važno je održavati čistu kožu i koristiti proizvode koji su posebno formulirani za suzbijanje akni. Odabir prikladnih proizvoda za njegu kože i redovito mehaničko (medicinsko) čišćenje smanjit će pojavu akni na tim područjima tijela.

Kako se nositi s aknama na licu

Akne na licu, posebno na bradi, nosu i čelu, često su problematične za muškarce. Važno je održavati redovitu higijenu, redovito umivati lice i koristiti čistu britvicu prilikom brijanja. Također je preporučljivo koristiti kreme ili losione s aktivnim sastojcima za suzbijanje akni, kao što su benzoil peroksid ili salicilna kiselina.

Akne na ostalim dijelovima tijela

Na trupu, tjemenuprsimaramenima i stražnjici također se mogu pojaviti akne. Važno je redovito tuširanje i korištenje proizvoda s antibakterijskim svojstvima za održavanje čiste kože. Također je preporučljivo nositi odjeću od pamuka koja omogućuje koži da diše i smanjuje iritaciju.

Akne na prsima

Akne na prsima, slično aknama na drugim dijelovima tijela, uzrokovane su blokadom folikula dlake. Sebum, mrtve stanice kože i bakterije mogu začepiti pore, uzrokujući upalu i formiranje akni. Hormonske promjene, određeni lijekovi, prehrana i stres često su povezani s aknama.

Prema istraživanju objavljenom u Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, hormonalne fluktuacije, posebno povećana razina androgena, mogu dovesti do povećane proizvodnje sebuma i, kao rezultat, do pojave akni. Ovo je ključno razumijevanje u pristupu tretmanu i prevenciji akni na prsima.

Dio tijela

Preporuke za njegu

Brada

Izbjegavajte dodirivanje lica, redovito perite lice, koristite proizvode za akne

Nos

Izbjegavajte istiskivanje prištića, koristite proizvode za čišćenje pora

Čelo

Nosite šešir ili kapu za sunce kako bi smanjili intenzivno znojenje ljeti, koristite proizvode s salicilnom kiselinom

Torzo

Redovito tuširanje, upotreba proizvoda za čišćenje s antibakterijskim svojstvima

Tjeme

Koristite blage šampone, izbjegavajte korištenje previše proizvoda za oblikovanje kose

Prsa

Redovito se tuširajte, koristite proizvode s benzoil peroksidom

Ramena

Perite ramena blagim sredstvima za čišćenje, nosite pamučnu odjeću

Stražnjica

Redovito tuširanje, suha i čista odjeća, izbjegavanje sjedenja u vlažnom okruženju

Važno je zapamtiti da svaka osoba može imati različite potrebe. Zato je najbolje prilagoditi režim njege kože prema vlastitim potrebama te ako je potrebno (kod upornih akni na leđima) konzultirati stručnjaka (medicinski kozmetičar ili dermatolog).

Što su akne na leđima?

Akne na leđima, često poznate kao “backne”, su oblik akni koji se pojavljuje na koži leđa. Kao i akne na drugim dijelovima tijela, akne na leđima nastaju kada se folikuli dlaka zapuše mrtvim stanicama kože i uljem, što dovodi do stvaranja komedona (crnih i bijelih mitesera), papula, pustula, nodula ili cista. Leđa su područje gdje se nalazi veći broj lojnih žlijezda, što znači da je koža na ovom dijelu tijela sklonija stvaranju akni zbog veće proizvodnje ulja.

Zaključak

Akne na leđima kod muškaraca mogu biti izazov, ali uz pravilnu njegu i liječenje moguće je osloboditi kožu i od najtežih oblika akni. Hormonalne promjene, genetika, stres i određeni lijekovi mogu pridonijeti nastanku akni. Redovita higijena, korištenje prikladnih proizvoda za čišćenje, primjena aktivnih sastojaka za suzbijanje akni kao i posjet stručnjaku kod tvrdokornih akni te primjena redovitog mehaničkog (medicinsko) čišćenja prevenirat će pojavu akni odnosno pomoći će izliječiti akne na leđima kod muškaraca.

PMU ZAGREB

NAJBOLJA NJEGA VAŠEGA TIJELA I LICA

Copyright © 2024 PMU ZAGREB . All Rights Reserved. SEO AND WEB BY TOLO DESIGN

Terms and Conditions | Privacy Policy

Scroll to Top