Akne na leđima

Akne na leđima su upalno stanje kože koje se pojavljuje radi začepljenja kanala žlijezda lojnica. Najčešće se pojavljuju tijekom adolescencije, ali mogu se javiti i u odrasloj dobi. Akne se mogu podijeliti na blage, umjerene i teške, a uzroci njihovog nastanka mogu biti genetska predispozicija, hormonalne promjene, mikroorganizmi, određeni lijekovi, prehrambene navike, stres i primjena komedogene kozmetike. Akne se najčešće pojavljuju na licu, ali mogu zahvatiti i prsa, vrat, ramena i leđa.

Ključne informacije

 • Postoji nekoliko vrsta akni, a najčešći oblici su miteseri, bijeli prištići, ciste i crvene kvržice.
 • Akne na leđima mogu biti uzrokovane genetskom predispozicijom, hormonalnim promjenama, mikroorganizmima, određenim lijekovima, prehrambenim navikama i stresom.
 • Akne na leđima mogu se spriječiti održavanjem čiste kože, nošenjem prozračne odjeće i izbjegavanjem stiskanja prištića.
 • Liječenje akni na leđima osim osnovnog mehaničkog čišćenja kože leđa, može uključivati primjenu lokalnih i oralnih terapija, kemijskih pilinga i tretmana za ublažavanje ožiljaka.

Vrste akni na leđima

Akne na leđima mogu biti različitih vrsta. Postoje tzv. neupalne, upalne i teške akne.

Neupalne akne:

 • Mikrokomendoni: Sitne, začepljene pore koji se ne vide golim okom.
 • Komedoni: Začepljene pore s masnim sadržajem, mogu biti otvorene (crne točke) ili zatvorene (bijele točke, ovisno o tome jesu li izloženi zraku. Otvoreni komedoni nazivaju se miteserima.

Upalne akne:

 • Papule: Crvene, upalne akne.
 • Pustule: Papule s gnojem u središtu.
 • Nodularne akne: Veći, duboki upaljeni čvorovi ispod kože.
 • Ciste: Duboki, upalni džepići ispunjeni gnojem. Gnojne izbočine koje se formiraju duboko ispod površine kože, velike i bolne na dodir.

Ove vrste akni na leđima mogu se javiti pojedinačno ili u kombinaciji. Važno je prepoznati koje vrste akni imate kako bi odabrali odgovarajući tretman i pristup liječenju.

Teške akne:

 • Nodulocistične akne: Termin nodulocistične akne koristi se za najteži oblik akni vulgaris na koži. Veće su nego ciste. Nalaze se duboko u koži. Kombinacija su nodula i cista.
 • Acne conglobata: Spojene nodulocistične akne.
 • Acne fulminans: Rijedak i vrlo težak oblik Acne conglobata. Gotovo uvijek pogađa muškarce u adolescenciji. Može i ne mora biti povezan sa sustavnim simptomima.

Čimbenici koji uzrokuju akne na leđima

Nastanak akni na leđima može biti povezan s različitim čimbenicima. Genetska predispozicija, hormonalne promjene, mikroorganizmi, određeni lijekovi, prehrambene navike i stres mogu doprinijeti pojavi akni na leđima.

Genetska predispozicija

Genetski faktori igraju važnu ulogu u razvoju akni na leđima. Ako imate članove obitelji koji su imali akne, veća je vjerojatnost da ćete i vi razviti isti problem.

Hormonalne promjene

Hormonalne promjene, osobito tijekom puberteta, mogu izazvati pojačanu proizvodnju sebuma (prirodne masnoće) koji može začepiti pore i dovesti do pojave akni na leđima.

Mikroorganizmi

Određeni mikroorganizmi, poput propionibacterium acnes, mogu se nakupiti na koži leđa i uzrokovati upale i infekcije koje rezultiraju aknama.

Određeni lijekovi

Neki lijekovi, poput kortikosteroida ili kontracepcijskih pilula, mogu utjecati na hormonalnu ravnotežu i povećati rizik od pojave akni na leđima.

Prehrambene navike

Poboljšanje prehrambenih navika i izbjegavanje konzumacije jako masne, pržene i/ili industrijski hiper prerađene hrane može smanjiti rizik od pojave akni na leđima. Neka istraživanja sugeriraju da visok unos šećera i/ili mliječnih proizvoda mogu doprinijeti pojavi akni na leđima.

Također određene namirnice mogu potaknuti pojavu akni a što je vrlo individualno te je u tom slučaju potrebno provoditi eliminacijsku dijetu sve dok se točno ne utvrdi koje namirnice potiču pojavu akni. Osobe s inzulinskom rezistencijom sklonije su aknama. Kako bi poboljšali svoj metabolički status i općenito smanjili sklonost organizama upalama pa tako i pojavi samih akni poželjno je poduzeti korake u tom smjeru. Dobar način da unaprijedite svoj metabolički status je da potražite savjet liječnika i/ili nutricionista.

Stres

Stres može pogoršati stanje kože i potaknuti pojavu akni na leđima. Važno je smanjiti utjecaj stresa odnosno povećati otpornost na stres. Negativan utjecaj stresa možete smanjiti vježbanjem, meditacijom, šetnjom ili primjenom drugih aktivnosti.

Nečista koža i akne Cijena

Čišćenje lica - nečista / problematična koža

49

Čišćenje lica - izrazito nečista koža

62

Medicinsko mehaničko čišćenje lica - problematična koža s akutnim upalnim stanjima

76

Kako spriječiti akne na leđima

Prevencija akni na leđima je važna za održavanje zdrave i čiste kože. Postoji nekoliko mjera koje se mogu poduzeti kako bi se spriječila pojava akni na leđima.

 1. Održavajte čistu kožu redovitim ali ne prečestim tuširanjem. Koristite blage sapune ili proizvode koji su posebno formulirani za kožu sklonu aknama.
 2. Provodite redovito mehaničko čišćenje leđa kod kvalificiranog stručnjaka (medicinski kozmetičar ili dermatolog).
 3. Izbjegavajte stiskanje ili pritiskanje prištića. To može pogoršati upalu i ostaviti ožiljke.
 4. Nošenje prozračne odjeće koja omogućuje koži da diše. Izbjegavajte nošenje uske odjeće koja može trljati kožu i iritirati je.
 5. Izbjegavate proizvode koji mogu iritirati kožu i izazvati pogoršanje akni.
 6. Ako imate ozbiljne akne na leđima, savjetujte se s kvalificiranim stručnjakom (medicinski kozmetičar ili dermatolog).

Pri prevenciji akni na leđima važno je biti dosljedan i strpljiv. Pravilna njega kože i redovito održavanje higijene smanjit će rizik od nastanka akni na leđima.

Kako liječiti akne na leđima

Liječenje akni na leđima može uključivati različite metode i terapije koje su usmjerene na suzbijanje upale, sprečavanje začepljenja pora i smanjenje izlučivanja sebuma. Postoje različiti oblici akni na leđima, zato je važno odabrati optimalan pristup prema težini te vrsti akni koje se javljaju. 

Liječenje akni na leđima osim primjene mehaničkog čišćenja, može uključivati primjenu lokalnih antibiotika, antiseptika, oralnih antibiotika, oralnih kontracepcijskih pilula pa i analoga vitamina A.

Jedan od načina liječenja akni na leđima je primjena lokalnih antibiotika koji djeluju na smanjenje bakterijske infekcije. Ti lijekovi se najčešće primjenjuju u obliku gelova, krema ili losiona koje se nanose izravno na zahvaćeno područje kože. Antiseptici, poput klorheksidina ili benzoil peroksida, također se mogu koristiti za suzbijanje bakterijske infekcije te smanjenje upale.

Oralni antibiotici, poput tetraciklina ili eritromicina, mogu se propisati za liječenje težih oblika akni na leđima. Ovi lijekovi djeluju na smanjenje bakterijske infekcije iznutra te također smanjuju upalu. Oralne kontracepcijske pilule koje sadrže antiandrogenske komponente mogu se koristiti kod žena kako bi regulirale hormonsku neravnotežu koja može izazvati akne na leđima.

Analoga vitamina A, kao što je isotretinoin, također se može koristiti za liječenje teških oblika akni na leđima. Ovaj lijek djeluje na smanjenje proizvodnje sebuma te suzbijanje upale. Međutim, primjena ovog lijeka zahtijeva pažljivo praćenje i nadzor dermatologa zbog potencijalnih nuspojava i ozbiljnijih povezanih rizika.

Terapije za ublažavanje ožiljaka od akni na leđima

Uz liječenje samih akni, važno je spomenuti i tretmane za ublažavanje ožiljaka koji mogu ostati nakon akni na leđima. Kemijski piling, dermoabrazija te laserska ili svjetlosna terapija mogu se koristiti za poboljšanje izgleda kože te smanjenje ožiljaka od akni.

Kako bi se riješili akni na leđima i spriječili nastanak novih, važno je pravilno i redovito primjenjivati propisanu terapiju.

Tretman

Opis

Mehaničko čišćenje

Primjena mehaničkog čišćenja prvi je i osnovni korak koji je potrebno primijeniti.

Antiseptici

Korištenje klorheksidina ili benzoil peroksida za suzbijanje bakterijske infekcije i smanjenje upale.

Lokalni antibiotici

Primjena gelova, krema ili losiona koji djeluju na smanjenje bakterijske infekcije i upale.

Oralni antibiotici

Propisivanje tetraciklina ili eritromicina za suzbijanje bakterijske infekcije i upale iznutra.

Oralne kontracepcijske pilule

Korištenje pilula s antiandrogenskim komponentama kako bi se regulirala hormonska neravnoteža.

Analoga vitamina A

Primjena lijekova poput isotretinoina koji smanjuju proizvodnju sebuma i upalu.

Tretmani za ožiljke

Kemijski piling, dermoabrazija, laserska ili svjetlosna terapija za poboljšanje izgleda kože i smanjenje ožiljaka.

Kako se riješiti prištića na leđima

Da biste se riješili prištića na leđima, važno je redovito održavati čistu kožu. Tuširajte se redovito, ali ne prečesto koristeći blagi sapun ili gel za tuširanje. Temeljito isperite leđa i osušite ih laganim tapkanjem ručnika.

Jedan od faktora koji mogu uzrokovati akne na leđima je nošenje uske odjeće. Stalna iritacija odjevnih predmeta može pogoršati stanje kože. Preporučuje se nošenje prozračne odjeće od prirodnih materijala kao što su pamuk ili lan.

Također, tretmanski proizvodi s aktivnim sastojcima mogu biti korisni u suzbijanju akni na leđima. Retinol, azelaična kiselina, niacinamid, benzoil peroksid i salicilna kiselina su neki od sastojaka koji se često nalaze u proizvodima za smanjenje upalnih procesa odnosno akni. Njihova primjena može pomoći u smanjenju upale, čišćenju pora i sprečavanju nastanka novih prištića.

Ipak, prije korištenja tretmanskih proizvoda, preporučuje se konzultacija s dermatologom. Stručnjak će moći procijeniti stanje kože, pružiti odgovarajuće savjete i preporučiti proizvode koji su najprikladniji za vašu kožu.

Uz pravilnu njegu i konzultacije s dermatologom, moguće je smanjiti i riješiti se prištića na leđima. Održavanje čiste kože, provođenje redovitog mehaničkog  čišćenja (medicinski kozmetičar ili dermatolog), nošenje prozračne odjeće i korištenje odgovarajućih tretmanskih proizvoda mogu biti ključni u borbi protiv akni na leđima.

Liječenje ožiljaka od akni

Ožiljci od akni mogu predstavljati estetski problem i negativno utjecati na samopouzdanje. Srećom, postoje različiti tretmani koji mogu ublažiti ožiljke i poboljšati izgled kože.

Jedna od učinkovitih metoda za liječenje ožiljaka od akni je kemijski piling. Ovaj postupak uključuje upotrebu kemijskih sastojaka kako bi se uklonio gornji sloj kože i potaknuo proces regeneracije. Kemijski piling može poboljšati izgled ožiljaka, smanjiti njihovu vidljivost i ujednačiti ten kože.

Dermoabrazija je još jedna metoda koja se koristi za tretiranje ožiljaka od akni. Ovaj postupak uključuje uklanjanje vanjskog sloja kože primjenom posebnog uređaja. Nakon dermoabrazije, koža se obnavlja, a ožiljci postaju manje vidljivi. Ovisno o dubini ožiljaka, može biti potrebno više sesija dermoabrazije kako bi se postigli željeni rezultati.

Laserska i svjetlosna terapija također se koriste za liječenje ožiljaka od akni. Ovi postupci djeluju na razbijanje kolagenskih vlakana u ožiljcima te potiču proizvodnju novog kolagena. Kao rezultat toga, ožiljci se izravnaju i postaju manje uočljivi.

U cilju odabira najboljeg tretmana za liječenje ožiljaka od akni, važno je potražiti pomoć stručnjaka. Stručnjak (medicinski kozmetičar ili dermatolog) procijenit će stanje kože i preporučiti najprikladniji tretman koji će zadovoljiti individualne potrebe.

and the overall texture of the skin is uneven. The image

Tretman

Opis

Kemijski piling

Uklanjanje gornjeg sloja kože kemijskim sastojcima radi poticanja regeneracije i poboljšanja izgleda ožiljaka.

Dermoabrazija

Uklanjanje vanjskog sloja kože kako bi se smanjila vidljivost ožiljaka.

Laserska/svjetlosna terapija

Poticanje produkcije novog kolagena radi izravnavanja ožiljaka.

Kada potražiti pomoć kvalificiranog stručnjaka

Ako akne na leđima značajno utječu na vašu kvalitetu života te vam uzrokuju nelagodu, trebate se obratiti stručnjaku. Stručnjak će znati pružiti informacije o dostupnim terapijskim mogućnostima i načinima liječenja.

Pomoć stručnjaka je ključna kada je riječ o aknama na leđima. Stručnjak će pregledati kožu, postaviti dijagnozu te preporučiti najbolje moguće tretmane za smanjenje akni i poboljšanje stanja kože. Također će vam pružiti savjete o njezi kože i prehrani kako bi smanjili rizik od novih akni.

U komunikaciji bitno je otvoreno iznijeti sve simptome i povijest akni na leđima kako bi se odredio najbolji mogući tretman.

Stručnjak će vam pružiti sve potrebne informacije i upute za pravilno održavanje higijene kože odnosno svakodnevne njege.

Prehrana i akne na leđima

Prehrana može imati značajan utjecaj na pojavu akni na leđima. Istraživanja su pokazala da izbjegavanje šećera, grickalica i alkohola, te konzumiranje zdrave prehrane temeljene na biljkama kod nekih osoba može značajno smanjiti broj akni na leđima.

Prekomjerni unos šećera može uzrokovati povećanje upala u tijelu, što može povisiti rizik od pojave akni na leđima. Zato je važno smanjiti prekomjerno konzumiranje slatkih namirnica i sokova te ih zamijeniti zdravim alternativama poput svježeg povrća i sezonskog voća.

Grickalice bogate masnoćama i štetnim sastojcima mogu negativno utjecati na stanje kože, uključujući i akne na leđima. Preporučuje se izbjegavanje brze hrane, pržene hrane i slanih grickalica, te umjesto toga odabrati zdravije opcije poput orašastih plodova, sjemenki i sušenog voća.

Alkohol može imati negativan učinak na hormonalni sustav i povećati upalu kože, što može rezultirati pojavom akni na leđima. Umjereno konzumiranje alkohola ili potpuna eliminacija alkohola može pomoći u smanjenju akni na leđima.

Pored pravilne prehrane, važno je i piti puno vode kako bi se tijelo hidratiziralo i pomoglo u detoksikaciji. Voda pomaže u održavanju ravnoteže vlage u koži i eliminaciji toksina, što može doprinijeti zdravijoj koži i smanjenju akni na leđima.

Dobro izbalansirana prehrana koja uključuje raznolike biljne namirnice, poput povrća, voća, mahunarki i orašastih plodova, bogata je hranjivim tvarima koje podržavaju zdravlje kože i mogu smanjiti rizik od pojave akni na leđima.

Ključni savjeti za prehranu i smanjenje akni na leđima:

 1. Izbjegavajte šećer, grickalice i alkohol.
 2. Konzumirajte svježe povrće i sezonsko voće umjesto slatkih namirnica i sokova.
 3. Odaberite zdrave grickalice poput orašastih plodova, sjemenki i sušenog voća.
 4. Umjereno konzumirajte alkohol ili ga potpuno izbacite.
 5. Pijte dovoljno vode kako biste održali hidrataciju tijela.
 6. Uključite u svoju prehranu raznolike biljne namirnice, poput povrća, voća, mahunarki i orašastih plodova.

Kod nekih osoba pravilna prehrana temeljena na biljkama može biti jedan od ključnih faktora u borbi protiv akni na leđima. Pažljivim izborom namirnica i izbjegavanjem štetnih sastojaka, možete smanjiti rizik od pojave akni na leđima.

Za dodatne savjete o prehrani i liječenju akni na leđima, potražite savjet  liječnika ili nutricionista koji će vam dati prehrambene smjernice.

Odjeća i akne na leđima

Nošenje uske odjeće, posebno sintetičke odjeće, može uzrokovati akne na leđima. Uzroci akni na leđima mogu biti različiti, no nošenje odjeće koja se previše prianja uz kožu može pogoršati stanje. Uska odjeća može prouzročiti trenje i iritaciju kože, što može dovesti do začepljenja pora, upala i pojave akni. Preporučuje se nošenje prozračne i lagane odjeće koja omogućava koži da diše i sprečava zadržavanje znoja i bakterija na koži. Također je važno izbjegavati dugotrajno zadržavanje u odjeći za vježbanje, jer znojenje i trenje mogu povećati rizik od pojave akni na leđima.

Osobe koje se često bave fizičkom aktivnošću trebaju posebno obratiti pozornost na odabir odjeće koja omogućava ventilaciju. Prirodni materijali poput pamuka ili drugi prozračni materijali mogu pomoći u smanjenju znojenja i rizika od akni na leđima. Također je važno redovito prati odjeću kako bi se uklonile bakterije i nečistoće koje mogu izazvati iritaciju kože i pogoršati stanje akni.

Akne na leđima kod muškaraca

Akne na leđima kod muškaraca predstavljaju uobičajenu dermatološku pojavu koja može uzrokovati nelagodu i samosvijest. Iako mogu biti manje vidljive nego akne na licu, mogu biti jednako iritantne ili bolne. Ovaj odgovor objašnjava uzroke, prevenciju i mogućnosti liječenja akni na leđima kod muškaraca, koristeći se relevantnim istraživanjima i studijama za podršku navedenim tvrdnjama.

Zaključak

Akne na leđima su upalno stanje kože koje se pojavljuje radi začepljenja kanala žlijezda lojnica. Iako se najčešće javljaju tijekom adolescencije, akne na leđima mogu se pojaviti i u odrasloj dobi. Različiti faktori kao što su genetika, hormonske promjene, mikroorganizmi, određeni lijekovi, prehrambene navike i stres mogu doprinijeti njihovom nastanku.

Liječenje akni na leđima može uključivati primjenu lokalnih i oralnih terapija, kao i kemijske pilinge i tretmane za ublažavanje ožiljaka. Važno je konzultirati se s stručnjakom koji će individualno prilagoditi terapiju. Osim liječenja, prevencija je također ključna. Održavanje čiste kože, nošenje prozračne odjeće, izbjegavanje stiskanja prištića, redovito mehaničko čišćenje leđa, povećanje otpornosti na stres i pravilna prehrana pomoći će u sprječavanju pojave akni na leđima.

Uz pravilan pristup i adekvatnu njegu, akne na leđima mogu se kontrolirati i izliječiti a njihove negativne posljedice (ožiljci i/ili promjena boje kože) minimizirati.

PMU ZAGREB

NAJBOLJA NJEGA VAŠEGA TIJELA I LICA

Copyright © 2024 PMU ZAGREB . All Rights Reserved. SEO AND WEB BY TOLO DESIGN

Terms and Conditions | Privacy Policy

Scroll to Top