Akne na stražnjici

Zamislite problem kože koji pogađa značajan dio odrasle populacije, ali se o njemu rijetko razgovara ili traži stručna pomoć. Baš takve su akne na stražnjici – pojava koja nije samo tinejdžerski problem, već može biti prisutna i kod odraslih, narušavajući ne samo estetiku nego i kvalitetu života. Dok se mnogi fokusiraju na liječenje akni na vidljivijim dijelovima tijela, često zanemarujemo one manje vidljive, poput onih na stražnjici, za koje je pravo prepoznavanje akni prvi korak ka uspješnom liječenju

Nečista koža i akne Cijena

Čišćenje lica - nečista / problematična koža

49

Čišćenje lica - izrazito nečista koža

62

Medicinsko mehaničko čišćenje lica - problematična koža s akutnim upalnim stanjima

76

Što zapravo jesu akne na stražnjici?

Akne na stražnjici su dermatološki problem koji može uzrokovati nelagodu i estetske brige. Unatoč uvriježenom mišljenju, akne na ovoj regiji tijela mogu biti posljedica različitih faktora i manifestiraju se kroz više vrsta akni na stražnjici. Važno je razumjeti da nisu svi upalni izboji na koži stražnjice nužno akne, zato je bitno naučiti prepoznati simptome akni na stražnjici i razlikovati ih od sličnih stanja kože stražnjice.

Razlikovanje između akni i sličnih stanja kože

Ponekad se druga stanja kože poput folikulitisa ili keratosis pilaris mogu zamijeniti za akne. Folikulitis je upala folikula dlake koja može naizgled ličiti na akne, dok keratosis pilaris uzrokuje hrapavu teksturu kože. Zato je ključno posjetiti dermatologa kako bi se utvrdilo točno stanje. Zdravstveni stručnjaci koriste dijagnostičke metode kako bi razlikovali vrste akni na stražnjici od tih stanja.

Uobičajene zablude o prištićima na neobičnim mjestima

Kada su u pitanju izboji na koži, često se misli da su svi rezultat loše higijene ili infekcije. Međutim, mnogi faktori mogu dovesti do akni na stražnjici koji nisu povezani s higijenom, poput trenja odjeće i hormonalnih promjena.

Karakteristični izgled i simptomi

Akne na stražnjici obično se manifestiraju kao zatvoreni komedoni (bijeli prištići) ili otvoreni komedoni (crne točkice), ali mogu uključivati i bolne ciste ili nodule. Simptomi akni na stražnjici se mogu razlikovati od blagih, površinskih lezija do težih upalnih oblika. Neki od simptoma uključuju crvenilo, svrbež i neugodan osjećaj na dodir te su često pogrešno dijagnosticirani kao druga stanja, poput dermatitisa.

Stanje

Izgled

Simptomi

Akne

Zatvoreni i otvoreni komedoni, ciste

Crvenilo, svrbež, bol

Folikulitis

Mali crveni ili bijeli izboji oko folikula dlake

Crvenilo, svrbež, ponekad gnoj

Keratosis Pilaris

Hrapava, suha koža s malim izbojima

Teksturne promjene, suhoća bez upale

Uzroci pojave akni na stražnjici

Kada raspravljamo o uzrocima akni na stražnjici, važno je razumjeti da različiti vanjski i unutarnji faktori doprinose njihovoj pojavi. Identificiranjem ovih ključnih faktora, možemo bolje shvatiti kako preventivno djelovati i tretirati ovaj neugodan problem.

Prekomjerna proizvodnja sebuma i utjecaj hormona

Svako tijelo je jedinstveno, a hormoni su često povezani s aknama na stražnjici. Prekomjerno izlučivanje sebuma, prirodnog ulja kože, može dovesti do začepljenja pora i stvaranja akni. Hormonske fluktuacije, posebno tijekom puberteta, trudnoće ili menstrualnog ciklusa često utječu na proizvodnju sebuma, što može pogoršati stanje kože.

Uloga genetike, stresa i prehrane

Genetika također igra ulogu u sklonosti k aknama. Ako su vaši članovi obitelji imali ili imaju problema s aknama, veća je vjerojatnost da ćete i vi patiti od njih. Stres može izazvati ili pogoršati akne, jer hormoni stresa mogu stimulirati lojne žlijezde na povećano izlučivanje sebuma. Prehrana, bogata rafiniranim šećerima i mliječnim proizvodima, može utjecati na akne kod nekih ljudi, no potrebna su dodatna istraživanja da bi se utvrdile konkretnije veze.

Trenje odjeće i dugotrajno sjedenje

Modna i sportska odjeća, koja je uska ili izrađena od materijala koji ne dopušta koži da diše, može povećati rizik od akni na stražnjici. Trenje odjeće i akne su česti partneri u zločinu, jer konstantno trenje može iritirati kožu i doprinijeti razvoju akni. Također, dugotrajno sjedenje, bez obzira radi li se o radu za računalom ili dugim vožnjama, stvara dodatni pritisak i trenje, što može pridonijeti problemu.

Uzroci akni na stražnjici:

 • Povećanje proizvodnje sebuma zbog hormona
 • Genetska predispozicija za akne
 • Utjecaj stresa na kožu
 • Prehrambene navike mogu utjecati na akne
 • Odjeća koje uzrokuje trenje i pritisak na kožu stražnjice

Razumijevanjem uzroka akni na stražnjici, možemo bolje ciljati i modificirati one faktore koje je moguće kontrolirati, poput izbora odjeće i prehrane, kako bi smanjili incidenciju i težinu ovog stanja.

Metode prevencije i liječenja

Kad su u pitanju neugodni problemi kao što su akne na stražnjici, ključno je sveobuhvatno pristupiti problemu – liječenjem postojećih problema te prevencijom novih. Postoje različite strategije i proizvodi za prevenciju akni koji mogu pomoći u očuvanju zdravlja vaše kože.

Korištenje proizvoda s benzoil peroksidom ili salicilnom kiselinom

Savladavanje izazova koje zadaju akne često započinje odabirom odgovarajućih proizvoda. Za učinkovito liječenje akni na stražnjici često se preporučuje upotreba proizvoda koji sadrže aktivne sastojke poput benzoil peroksida ili salicilne kiseline. Ovi sastojci pomažu u uklanjanju mrtvih stanica kože, smanjenju izlučivanja sebuma i borbi protiv bakterija koje uzrokuju akne.

Utjecaj odjeće na akne

Utjecaj odjeće na akne još je jedan važan čimbenik u prevenciji. Tijesna i odjeća sačinjena od sintetičkih materijala može pogoršati problem akni jer pridonosi zadržavanju vlage i stvaranju trenja na koži. Odabir odjeće od prirodnih materijala, kao što su pamuk ili lan, koji dopuštaju koži da diše mogu znatno pomoći u prevenciji nastanka akni na stražnjici.

Sastojak

Blagodati za liječenje akni na stražnjici

Preporučena upotreba

Benzoil peroksid

Antibakterijsko djelovanje, redukcija začepljenih pora

Kreme i losioni u koncentracijama od 2,5 do 10 %

Salicilna kiselina

Eksfolijacija, pomaže u otvaranju začepljenih pora

Proizvodi za čišćenje lica i tijela

Proizvodi za čišćenje i njegu kože kod akni na stražnjici

Dobro odabrani proizvodi za njegu kože kod akni na stražnjici ključni su za učinkovito čišćenje i zdravu kožu. Posebna pažnja mora se posvetiti sastojcima koji su nježni, ali dovoljno moćni da se nose s upornim problemima kao što su akne.

Preporuke za proizvode s benzoil peroksidom i salicilnom kiselinom

Proizvodi koji sadrže benzoil peroksid su izuzetno djelotvorni u borbi protiv bakterija koje uzrokuju akne, dok proizvodi s salicilnom kiselinom pomažu u čišćenju pora i smanjenju upala. Oba sastojka potiču procese ozdravljenja i regeneracije kože.

Alternativni tretmani i prilagodba kod osjetljive kože

Osobe s osjetljivom kožom često se suočavaju s izazovom pronalaska odgovarajućeg rješenja koje neće izazvati iritaciju. Korištenje blagih, nekomedogenih proizvoda bez parfema i alkohola može biti dobra alternativa za osjetljivu kožu. Također, obogaćivanje rutine njege kože s prirodnim uljima kao što je ulje čajevca može pružiti olakšanje bez agresivnih reakcija.

Sastojak

Beneficije

Primjeri proizvoda

Benzoil peroksid

Bori se protiv bakterija, smanjuje upale

Clean & Clear Continuous Control Acne Cleanser

Salicilna kiselina

Otvara pore, smanjuje mitesere

Neutrogena Oil-Free Acne Wash

Aloe vera

Umiruje kožu, smanjuje crvenilo

Holika Holika Aloe 99% Soothing Gel

Ulje čajevca

Antibakterijsko djelovanje, smanjuje akne

The Body Shop Tea Tree Oil

Kako pravilno tretirati prištiće i izbjegavati ožiljke

Prilikom suočavanja s problemom kao što je tretiranje akni na stražnjici, ključna je informiranost o najboljim praksama i metodama. S obzirom na estetsku i zdravstvenu prirodu problema, važno je usmjeriti pažnju na sigurne postupke i načine na koje je moguće izbjegavanje ožiljaka koji mogu nastati nakon zacjeljivanja akni.

Preporučene metode i što izbjegavati pri tretiranju

Blago čišćenje zahvaćenog područja i primjena proizvoda koji umiruju kožu i sprječavaju upale jesu temelj pravilnog pristupa. Izbjegavajte grube pilinge i pretjerano čišćenje, jer to može iziritirati kožu i pojačati problem. Posebno je važno voditi računa o hidrataciji kože, kako bi pomogli njezinom prirodnom procesu obnove i zacjeljivanja.

Rizici samostalnog istiskivanja prištića i komplikacije

Samostalno istiskivanje prištića može rezultirati dodatnim upalama, infekcijama i trajnim ožiljcima. Kada je riječ o rizicima istiskivanja prištića, treba naglasiti da neadekvatnim postupanjem riskiramo širenje bakterija i dublje oštećenje tkiva. Ako postoji potreba za intenzivnijim tretmanom, preporučuje se potražiti pomoć stručnjaka, a posebice ako su prisutni simptomi koji odudaraju od uobičajenih ili se ne smiruju unatoč njezi.

Hormonalne promjene i njihov utjecaj na akne

Hormoni i akne na stražnjici u međusobnoj su interakciji, zato se vrše brojna istraživanja čiji je cilj pronalazak optimalnog rješenja za učinkovito liječenje hormonalnih akni. Hormonalne fluktuacije mogu značajno utjecati na izlučivanje sebuma, što dovodi do začepljenja pora i razvoja neželjenih akni. Posebice je to izraženo tijekom puberteta, trudnoće, menstrualnog ciklusa, kao posljedica endokrinih poremećaja ili korištenja anaboličkih steroida.

Veza između hormona i pojave akni na stražnjici

Hormoni kao što su androgeni ili hormoni stresa mogu potaknuti žlijezde lojnice na pojačano izlučivanje sebuma (sebum je prirodno ulje kože), što rezultira povećanim rizikom od nastanka akni na stražnjici. Odgovarajuća briga o koži i dosljedno pridržavanje preporuka stručnjaka (dermatolog ili medicinski kozmetičar) esencijalni su za kontrolu ove problematike.

Specifičnosti liječenja akni uzrokovanih hormonskim neravnotežama

Liječenje hormonalnih akni može zahtijevati integrirani pristup, koji obuhvaća topičke tretmane, oralne lijekove ili promjene u načinu života. Na tržištu postoje raznoliki proizvodi namijenjeni specifično ovom tipu akni, kao i potencijalna primjena hormonske terapije pod nadzorom stručnjaka.

Tretman

Opis

Primjena

Topički retinoidi

Pomažu u čišćenju pora i smanjenju upala

Primjenjuje se navečer

Oralni kontraceptivi

Reguliraju hormonsku ravnotežu

Koristi se prema uputama ginekologa

Antiandrogeni lijekovi

Snižavaju razinu androgena

Prepisuje dermatolog ili endokrinolog

Benzoil peroksid

Antibakterijski agens za topičku upotrebu

Nanosi se na zahvaćeno područje dva puta dnevno

Sve opcije liječenja hormonalnih akni trebale bi biti prilagođene pojedinačnim potrebama i preporukama zdravstvenih stručnjaka. Redovitim praćenjem i mogućom prilagodbom terapije može se postići značajan napredak u borbi protiv akni.

Stručni tretmani u borbi protiv akni

Akne na stražnjici mogu biti bolne i tegobne te ponekad zahtijevaju profesionalni pristup. Uspješnost dermatoloških tretmana za akne na stražnjici znatno varira ovisno o pojedincu, ali mnoge metode pokazuju izvrsne rezultate. Saznajte koje profesionalne opcije postoje i u kojem trenutku je potrebno zatražiti pomoć.

Aktualni dermatološki postupci i njihova učinkovitost

Danas su dostupni različiti dermatološki tretmani koji ciljano djeluju na akne na stražnjici. Ovo uključuje kemijske pilinge, lasersku terapiju i fototerapiju, koji mogu smanjiti upalu i poboljšati izgled kože. Svaka od ovih metoda ima svoje prednosti i može pomoći u smanjenju postojećih akni te spriječiti stvaranje novih.

Kada je vrijeme za posjet dermatologu

Ponekad kućni tretmani i promjene u dnevnoj rutini nisu dovoljni, a tada je ključno obratiti se kvalificiranom stručnjaku (dermatolog ili medicinski kozmetičar). Ako primijetite da se akne na stražnjici ne smanjuju unatoč redovitoj njezi ili se stanje pogoršava, preporučuje se konzultacija s stručnjakom. Stručnjak će procijeniti situaciju i predložiti individualizirani tretman.

Tretman

Opis

Učinkovitost

Kemijski piling

Upotreba kiselina za uklanjanje mrtvih stanica kože

Visoka kod blagih do umjerenih akni

Laserska terapija

Korištenje svjetlosnih valova za smanjenje upale

Visoka kod upalnih akni

Fototerapija

Korištenje različitih vrsta svjetlosti za liječenje akni

Učinkovita kod različitih tipova akni

Uloga prehrane i životnih navika u prevenciji akni

Kada raspravljamo o tjelesnom zdravlju i ljepoti kože, ne možemo zanemariti važnost prehrane i njenu povezanost s pojavom akni na stražnjici. Izbor hrane, kao i opće životne navike, igraju ključnu ulogu ne samo za naše unutarnje zdravlje, već i za izgled i stanje naše kože.

Preporučene promjene u prehrani i aktivnostima

Stručnjaci često ističu da postoji povezanost između određenih vrsta hrane i pojave akni. Konzumacija hrane bogate omega-3 masnim kiselinama, kao što su plava riba i orašasti plodovi, te hrane s niskim glikemijskim indeksom, može pomoći u smanjenju upala koje doprinose aknama. Osim toga, unos dovoljne količine vode neophodan je za hidrataciju i pravilno funkcioniranje kože.

Utjecaj dobrih i loših životnih navika na zdravlje kože

Životne navike i prevencija akni su usko povezane. Dobra higijena, redovito čišćenje i njega kože prilagođena tipu kože mogu spriječiti nakupljanje nečistoća koje uzrokuju bakterijske infekcije i akne. S druge strane, pušenje i konzumacija alkohola mogu pogoršati stanje kože i doprinijeti upalnim procesima. Redovita tjelesna aktivnost potiče cirkulaciju i pomaže organizmu da se oslobodi toksina, što također ima pozitivan učinak na kožu.

Zdrave Životne Navike

Utjecaj na Kožu

Uravnotežena ishrana bogata vitaminima i mineralima

Poboljšava ten i smanjuje upale

Redovita hidratacija

Održava kožu vlažnom i potiče detoksikaciju

Fizička aktivnost

Unaprjeđuje protok krvi i smanjuje stres, što doprinosi zdravoj koži

Dobar noćni san

Omogućava koži da se regenerira i obnavlja

Pored ovih specifičnih mjera, važno je održavati opću dobrobit organizma kako bi se spriječio pojavljivanje akni. Zdrava prehrana i akne na stražnjici međusobno su povezani. Zdrava prehrana zajedno s aktivnim životnim stilom predstavlja moćan alat u prevenciji i borbi protiv ovog neugodnog kožnog problema.

Akne na stražnjici i njihov psihički utjecaj

Neugodne i često bolne, akne na stražnjici mogu značajno utjecati na samopouzdanje i kvalitetu života pojedinca. Taj problem može predstavljati ne samo tjelesnu nelagodu već i psihički teret jer zabrinutost, odnosno psihičko opterećenje može povećati stres a koji lako može utjecati na pogoršanje stanja s aknama na stražnjici. Zato je važno dobro razumjeti dubinu ovog problema te razviti strategije za mentalno nošenje s kožnim problemima i jačanje samopouzdanja.

Samopouzdanje i društvene posljedice problematične kože

Kada razmišljamo o psihološkom utjecaju akni na stražnjici, jasno je da nije riječ samo o fizičkom simptomu. Poznato je da osobe koje pate od bilo kojeg oblika akni, uključujući i one na stražnjici, mogu doživjeti smanjenje samopoštovanja, stid i poteškoće u društvenim interakcijama. Odjeća, aktivnosti poput plivanja, boravka na plaži, zajedničkog tuširanja nakon sportskih aktivnosti i intimni odnosi mogu postati izvori stresa i nelagode.

Savjeti za mentalno nošenje s kožnim problemima

Akne ne bi trebale diktirati kako se osjećate u vlastitoj koži. Donosimo savjete za samopouzdanje i kako mentalno pristupiti izazovima koje nosi problematična kože s aknama na stražnjici:

 • Naučite o aknama – znanje o tome što uzrokuje akne može pomoći u razumijevanju i prihvaćanju trenutnog stanja.
 • Pričajte o svom problemu – Komunikacija s prijateljima, obitelji ili profesionalcima može vam pružiti emocionalnu podršku.
 • Fokusirajte se na zdrav život – uravnotežena prehrana, tjelovježba i dovoljno sna mogu unaprijediti opće zdravlje kože i samopouzdanje.
 • Koristite potporne resurse – brojne grupe za podršku nude razmjenu iskustava s onima koji prolaze kroz slične izazove.
 • Savjetujte se s stručnjakom – postoji niz tretmana koji mogu doprinijeti izgledu i zdravlju kože, što može pomoći u poboljšanju mentalnog stanja.

Svi ti koraci mogu značiti mnogo u procesu mentalnog nošenja s kožnim problemima, ali neophodno je biti strpljiv i dopustiti vremenu da donese promjene, kako na koži tako i u načinu kako nas ona definira.

Koja je razlika akni na stražnjici i akni na prsima?

Akne na stražnjici i akne na prsima mogu izgledati slično, ali postoje neke ključne razlike. Različiti dijelovi tijela mogu reagirati na različite načine zbog različitih vrsta kože i različitih uvjeta okoline. Evo nekoliko razlika:

 1. Vrsta kože i folikula dlake
 • Stražnjica: Koža na stražnjici obično je deblja i manje izložena suncu i vanjskim utjecajima nego koža na prsima. Folikuli dlake na stražnjici mogu biti skloniji začepljenju, urastanju dlake i upali zbog sjedenja i trenja od odjeće, što može dovesti do formiranja akni.
 • Prsa: Koža na prsima može biti tanja i osjetljivija, s finijim porama koje se također mogu začepiti, ali zbog drugih razloga, kao što su znojenje i nošenje tijesne odjeće koja ne diše.
 1. Uzroci
 • Stražnjica: Akne na stražnjici često su rezultat začepljenja pora zbog nošenja tijesne odjeće, dugotrajnog sjedenja ili trenja. Također, nedostatak zraka i pretjerana vlažnost mogu doprinijeti razvoju akni na ovom području.
 • Prsa: Akne na prsima mogu se pojaviti zbog hormonalnih promjena, znojenja, nošenja tijesne ili sintetičke odjeće koja iritira kožu. Sunčeva svjetlost može imati i pozitivne i negativne učinke na akne na prsima, ovisno o osobi.
 1. Tretman
 • Stražnjica: Tretmani za akne na stražnjici mogu uključivati korištenje proizvoda koji smanjuju izlučivanje sebuma, uklanjaju mrtve stanice kože i bakterije. Također, preporučuje se nošenje prozračne odjeće i izbjegavanje dugotrajnog sjedenja.
 • Prsa: Za liječenje akni na prsima, može se preporučiti upotreba blagih sapuna i losiona koji ne začepljuju pore, kao i nošenje odjeće koja dobro diše. Hormonske terapije ili lijekovi protiv akni mogu se također preporučiti, ovisno o uzroku.

 

Zaključak

Istraživanje uzroka i najučinkovitijih metoda liječenja akni na stražnjici omogućava nam da pristupimo ovom problemu s razumijevanjem i znanjem. Različiti čimbenici poput hormona, genetike, trenja od odjeće i prehrambenih navika mogu uzrokovati ili pogoršati akne na stražnjici. Također je razjašnjena uloga skrbi o koži i pažljivog odabira proizvoda za tretiranje i prevenciju.

Stručni tretmani i pravovremen posjet kvalificiranom stručnjaku (dermatolog ili medicinski kozmetičar) mogu biti od presudne važnosti za one s težim oblicima akni, dok je za mnoge dovoljna prilagodba prehrambenih navika i životnog stila. Psihološki aspekt ne smije biti zanemaren jer akne na stražnjici mogu znatno utjecati na samopouzdanje i kvalitetu života ali i na povećan stres odnosno na hormone stresa koji dodatno mogu utjecati na pojavu akni.

U ovom zaključku o aknama na stražnjici, naglašavamo važnost sveobuhvatnog pristupa koji uključuje kombinaciju liječenja, prevencije i podrške. S razumijevanjem utjecaja koji akne mogu imati na pojedinca, možemo pomoći da se svaka osoba suoči s ovim problemom na najbolji mogući način.

 

PMU ZAGREB

NAJBOLJA NJEGA VAŠEGA TIJELA I LICA

Copyright © 2024 PMU ZAGREB . All Rights Reserved. SEO AND WEB BY TOLO DESIGN

Terms and Conditions | Privacy Policy

Scroll to Top