Hormonalne akne na leđima

Hormonalne akne su vrsta kožne bolesti koja se može pojaviti i na leđima. Naime akne koje se pojavljuju na leđima pretežito su uzrokovane hormonima. Hormonalne neravnoteže u tijelu mogu uzrokovati neugodne simptome poput upala i crvenila kože. Uz tipične akne na leđima česta je pojava i dublja upala koja zahvaća i žlijezde lojnice. Ovo stanje zato može postati vrlo teško ako se na vrijeme ne poduzmu mjere za smanjenje upale. Postoje različiti uzroci hormonalnih akni na leđima, uključujući pubertet, trudnoću, menopauzu, korištenje lijekova i anaboličkih steroida u sportu. Srećom, postoje učinkoviti načini liječenja ovog problema, kao što su pravilna njega kožeterapijski tretmani i hormonalna terapija.

Ključni zaključci:

 • Hormonalne akne su rezultat hormonalne neravnoteže u tijelu i javljaju se uglavnom na leđima.
 • Pubertettrudnoća i menopauza, korištenje lijekova i anaboličkih steroida mogu biti uzroci hormonalnih akni na leđima.
 • Pravilna njega kožeterapijski tretmani i hormonalna terapija mogu pomoći u liječenju hormonskih akni na leđima.
 • Hormonalne akne na leđima mogu utjecati na samopouzdanje, ali s pravim pristupom liječenju mogu se kontrolirati i ublažiti simptomi.
 • Važno je potražiti stručnu pomoć ako su hormonalne akne teške ili utječu na kvalitetu života.

Nečista koža i akne Cijena

Čišćenje lica - nečista / problematična koža

49

Čišćenje lica - izrazito nečista koža

62

Medicinsko mehaničko čišćenje lica - problematična koža s akutnim upalnim stanjima

76

Što su zapravo hormonalne akne?

Hormonalne akne su vrsta akni koje se javljaju kao rezultat hormonske neravnoteže u tijelu. One često nastaju tijekom puberteta, kada počinje djelovanje spolnih hormona. Hormonalne akne mogu se manifestirati na različite načine, ovisno o dobi. U adolescenciji često se pojavljuju akne oblika “T” koje obuhvaćaju čelonos, kao i  područje oko usta i brade. U odrasloj dobi akne se obično pojavljuju u obliku “U”, prateći linije brade i mogu se javiti i na drugim dijelovima tijela. Važno je napomenuti da hormonalne akne mogu trajati i nakon puberteta, pa čak i tijekom menopauze.

Uzroci hormonalnih akni

Hormonalne akne imaju svoje uzroke u hormonalnoj neravnoteži u tijelu. Različiti hormoni igraju ulogu u razvoju hormonalnih akni. Androgeni su skupni naziv za sve muške hormone prisutne i kod muškaraca i kod žena. Testosteron je jedan od androgenih hormona koji utječu na lučenje sebuma a proizvodi se kako kod muškaraca tako i kod žena. Estrogen je ženski hormon koji ima važnu ulogu u hidrataciji kože, čvrstoći kostiju i drugim funkcijama tijela. Progesteron je drugi ženski hormon koji igra ulogu u regulaciji menstrualnog ciklusa i ključan je tijekom trudnoće. Neravnoteža ovih hormona može dovesti do pojave hormonalnih akni.

Hormon

Uloga

Androgeni

(Testosteron) – Utječe na lučenje sebuma

Estrogen

Regulira hidrataciju kože, čvrstoću kostiju i druge funkcije tijela

Progesteron

Regulira menstrualni ciklus i ključan je tijekom trudnoće

Uzrok hormonalnih akni je neravnoteža ovih hormona u tijelu. Kada postoji prekomjerno izlučivanje sebuma uzrokovano androgenima, pore na koži postaju začepljene, stvarajući idealno okruženje za razmnožavanje bakterija i upalne procese. Estrogen i progesteron također mogu utjecati na proizvodnju sebuma i učestalost pojave akni. Hormonska neravnoteža može biti posljedica različitih čimbenika poput puberteta, menstrualnog ciklusa, stresa, trudnoće, menopauze, upotrebe određenih lijekova i korištenja anaboličkih steroida.

Kako se liječe hormonalne akne?

Hormonalne akne su problem koji se može uspješno liječiti. Postoji nekoliko pristupa koji se mogu koristiti u liječenju ovog problema.

Važnost rješavanja vanjskih čimbenika

Prvi korak u liječenju hormonalnih akni je rješavanje vanjskih čimbenika koji mogu pogoršati stanje kože. Stres, neadekvatna prehrana, neprimjerena odjeća kao i nepravilna higijena i njega kože mogu utjecati na pojavu akni. Važno je pridržavati se zdravih navika i brinuti se o koži kako bi se upala smanjila.

Terapijski tretmani

Terapijski tretmani su također učinkoviti u suzbijanju hormonalnih akni. Ako su na koži prisutni komedoni, kožu je potrebno očistiti kod kvalificiranog stručnjaka (dermatolog ili medicinski kozmetičar) primjenom mehaničkog (medicinskog) čišćenja kože. Mehaničko čišćenje komedona osnovni je zahvat koji treba primijeniti osim ako upala nije prevelika. U tom slučaju prvo treba smiriti upalu a zatim krenuti sa sustavnim čišćenjem kože. Kemijski piling se također može primijeniti, ovisno o stanju kože odnosno težini upale. Retinoidne kreme i lokalni antibiotici mogu pomoći u smanjenju upale i sprječavanju nastanka novih prištića. Ovi tretmani mogu se primijeniti izravno na kožu i djelovati na regulaciju proizvodnje sebuma. Kvalificirani stručnjak znat će odrediti tijek liječenja i primjenu točno određenog tretmana u pravom trenutku. Kod dugotrajnih hormonalnih akni na leđima mogu se pojaviti i duboki ožiljci koji kod nekih osoba mogu uzrokovati veliku psihološku (estetsku) nelagodu. Nakon što se riješi problem s aknama na leđima odnosno nakon što se dovoljno smanji upala moguće je terapijski pristupiti uklanjanju ožiljaka odnosno smanjenu njihove vidljivosti koja se očituje u promjeni teksture i boje kože.

Hormonska terapija

U nekim slučajevima, hormonalna terapija može biti potrebna kako bi se regulirala hormonalna neravnoteža u tijelu. Ova vrsta terapije može se primijeniti samo uz nadzor liječnika i temeljiti se na individualnim potrebama i stanju pacijenta, a radi mogućih ozbiljnih nuspojava, odnosno neželjenih stanja (valunzi, suhoća rodnice ili iscjedak, neredovite menstruacije, mučnine, povraćanje, zatvor, proljev, bol u trbuhu, glavobolje, bol u leđima, mišićima i zglobovima itd.).

Njega kože

Redovita njega kože izuzetno je važna u liječenju hormonalnih akni. Važno je koristiti nježne proizvode za čišćenje kože koji neće nadražiti ili isušiti kožu. Također je važno izbjegavati stiskanje ili grebanje akni, jer to može prouzročiti infekciju ili ožiljke.

Metoda liječenja

Prednosti

Nedostaci

Prilagodba životnog stila

– Smanjivanje akni
– Poboljšanje cjelokupnog zdravlja kože

– Zahtijeva promjenu navika
– Može biti potrebno vrijeme za vidljive rezultate

Terapijski tretmani

– Smanjivanje upale i lučenja sebuma
– Sprečavanje nastanka novih akni

– Mogući nuspojave kao što su suhoća i ljuštenje kože
– Zahtijeva redovitu primjenu

Hormonska terapija

– Regulacija hormonalne neravnoteže
– Smanjivanje pojave hormonalnih akni

– Zahtijeva nadzor liječnika
– Moguće ozbiljne nuspojave

Važno je konzultirati se s kvalificiranim stručnjakom (dermatolog ili medicinski kozmetičar) kako bi pronašli najbolji pristup liječenju hormonalnih akni koji odgovara vašem individualnom slučaju. Svaka osoba je jedinstvena, zato je ključno prilagoditi terapiju potrebama i karakteristikama kože.

Hormonalne akne u trudnoći i menopauzi

Hormonalne akne mogu se pojaviti tijekom trudnoće i menopauze, odnosno tijekom određenih perioda života (promjena hormonskog statusa) kod žena i muškaraca. Tijekom trudnoće, hormonske promjene mogu uzrokovati pojavu akni, posebno u prvom tromjesečju. Povećanje razine progesterona može imati utjecaj na pojavu akni. U menopauzi, smanjenje razine estrogena i promjene u hormonalnoj ravnoteži mogu također dovesti do pojave akni. U oba slučaja, hormonalna terapija može biti korisna za suzbijanje hormonskih akni i regulaciju hormonske neravnoteže. Važno je konzultirati se s liječnikom kako bi se pronašlo najprikladnije rješenje za hormonalne akne tijekom trudnoće i menopauze. No prilikom uzimanja hormonske terapije treba biti iznimno oprezan s obzirom na da hormoni utječu na gotovo sve procese u tijelu. Svaku nuspojavu, odnosno promjenu koju uočite prilikom uzimanja hormonske terapije ne smijete zanemariti već istu odmah trebate raspraviti s liječnikom.

Kako se nositi s hormonskim aknama na leđima

Hormonalne akne na leđima mogu biti vrlo neugodne i utjecati na samopouzdanje. Važno je pridržavati se pravilne njege kože kako bi smanjili upale. Redovito čišćenje kože leđa, primjena terapijskih tretmana poput benzil peroksida ili lokalnih antibiotika te izbjegavanje stiskanja i grebanja akni mogu pomoći u suzbijanju hormonalnih akni na leđima. Također redovito mehaničko (medicinsko) čišćenje kože (uklanjanje komedona) pomoći će u smanjenju upale.

Evo nekoliko važnih koraka u njezi kože leđa koji mogu pomoći u suzbijanju  hormonalnih akni:

 1. Čišćenje kože leđa: Redovito čišćenje kože leđa kako bi uklonili višak sebuma, nečistoće i mrtve stanice kože koje mogu začepiti pore. Koristite blagi gel za čišćenje i nježno masirajte kožu kružnim pokretima. Nakon čišćenja, temeljito isperite kožu toplom vodom.
 2. Terapijski tretmani:Primjena terapijskih tretmana kao što je redovito mehaničko (medicinsko) čišćenje kože (uklanjanje komedona) pomoći će u smanjenju upale i uklanjanju nečistoće i mrtvih stanica koje mogu začepiti pore. Također terapijska primjena benzoil peroksida ili lokalnih antibiotika može pomoći u suzbijanju hormonalnih akni na leđima. Ti tretmani obično dolaze u obliku gelova ili krema i primjenjuju se izravno na zahvaćene dijelove kože leđa prema uputama stručnjaka.
 3. Izbjegavanje stiskanja i grebanja akni:Iako može biti primamljivo istiskivati ili grebati akne na leđima, to može dovesti do iritacije, upale i ožiljaka. Nemojte dirati ili istiskivati akne kako bi smanjili mogućnost infekcije i oštećenja kože.
 4. Pravilna hidratacija:Koristite hidratantnu kremu koja je prikladna za vaš tip kože kako bi održali hidrataciju kože leđa. Odaberite proizvod bez komedogenih sastojaka koji neće začepiti pore i pogoršati hormonalne akne.
 5. Zdrav životni stil:Prehrana bogata svježim voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i zdravim mastima može poboljšati stanje kože. Izbjegavajte prerađenu hranu, slatkiše i industrijski ultra prerađenu hranu koja može pogoršati hormonalne akne.

Ako se hormonalne akne na leđima ne poboljšavaju ili se pogoršavaju unatoč pravilnoj njezi kože kod kuće, preporučljivo je konzultirati se s kvalificiranim stručnjakom (dermatolog ili medicinski kozmetičar). Stručnjak će preporučiti daljnje terapijske tretmane ili hormonalnu terapiju kako bi se kontrolirale hormonalne akne na leđima i poboljšala kvaliteta kože.

Akne na drugim dijelovima tijela

Hormonalne akne mogu se pojaviti na različitim dijelovima tijela, ne samo na leđima. Mogu zahvatiti i druge dijelove tijela poput brade, nosa, čela, trupa, tjemena, ramena, nadlaktice, natkoljenice, prepona i stražnjice. Lokalizacija akni može varirati ovisno o dobi i drugim faktorima.

Akne oblika “T”, koje se javljaju na bradi, nosu, čelu, području oko usta i na trupu, česte su u adolescenciji i povezane su s hormonalnim promjenama tijekom puberteta. U odrasloj dobi, akne se često pojavljuju na bradi u obliku “U”, te na stražnjici, tjemenu i ramenima.

Prilagodba njege kože i terapijskih tretmana prema lokalizaciji akni može biti ključna za postizanje optimalnih rezultata. Važno je obratiti pažnju na specifične dijelove tijela koji su zahvaćeni aknama i sukladno tome prilagoditi pristup njezi kože.

Dio tijela

Oblik akni

Brada

Kružno oblikovane akne duž donje čeljusti i na području brade.

Nos

Akne se često pojavljuju na nosu, posebno na rubovima nosa.

Čelo

Akne su često koncentrirane na gornjem dijelu čela ili uzduž linije kose.

Tjeme

Akne mogu zahvatiti vlasište.

Trup

Akne se mogu pojaviti na prsima i leđima, posebno duž sredine leđa.

Nadlaktice

Akne se mogu pojaviti i na nadlakticama (ponekad samo u obliku pustula). Eventualni teži oblici akni na nadlakticama mogu biti povezni sa folikulitisom.

Ramena

Akne su često prisutne na ramenima i gornjem dijelu leđa.

Natkoljenice / Prepone

Akne na natkoljenicama i preponama pojavljuju se često radi vanjske iritacije ili su iznimno povezane sa folikulitisom

Stražnjica

Akne na stražnjici mogu biti vrlo neugodne.

Kako se liječe akne na drugim dijelovima tijela

Liječenje akni na drugim dijelovima tijela provodi se na sličan način kao i liječenje akni na leđima. Važno je pridržavati se pravilne njege kože, primjenjivati terapijske tretmane i izbjegavati istiskivanje akni. Terapijski tretmani mogu uključivati mehaničko (medicinsko) čišćenje kože (uklanjanje komedona), lokalne antibiotike, benzoil peroksid, retinoide i druge lijekove koji su namijenjeni suzbijanju upala i regulaciji lučenja sebuma. Važno je konzultirati se s kvalificiranim stručnjakom (dermatolog ili medicinski kozmetičar) kako bi se pronašao najprikladniji pristup liječenju akni na drugim dijelovima tijela.

Prihvaćeni tretmani za akne na drugim dijelovima tijela

Tretmani

Lokalizacija

Mehaničko (medicinsko) čišćenje kože

Lice, ramena, prsa (dekolte) i leđa

Lokalni antibiotici

Bradanosčelo

Benzil peroksid

Ramena, prsa, leđa

Retinoidi

Tjemeno područje, stražnjica

Akne se mogu pojaviti na različitim dijelovima tijela, a njihova lokalizacija može varirati ovisno o pojedincu. Važno je koristiti odgovarajuće terapijske tretmane za svako područje kako bi se postigao najbolji rezultat. Kvalificirani stručnjak znat će prilagoditi terapiju kako bi se riješili akni i osigurali zdravlje svoje kože.

Ožiljci od hormonalnih akni

Hormonalne akne mogu ostaviti ožiljke na koži, osobito ako su bile teže. Ožiljci od hormonalnih akni mogu se manifestirati kao promjena boje kožetanke linije ili neravna tekstura kože. Takvi ožiljci mogu biti izvor frustracije i nezadovoljstva, ali postoji nekoliko tretmana koji mogu pomoći u ublažavanju njihovog izgleda.

Jedan od učinkovitih tretmana je kemijski piling. Kemijski piling koristi kemijske spojeve (kiseline) za uklanjanje oštećenih vanjskih slojeva kože. Ovaj postupak potiče obnovu kože i doprinosi glađem izgledu ožiljaka.

Dermoabrazija je druga metoda koja se može koristiti za uklanjanje ožiljaka od hormonalnih akni. Ova tehnika uključuje odstranjivanje gornjeg sloja kože pomoću posebnog uređaja. Nakon dermoabrazije, koža se obnavlja, a ožiljci postaju manje vidljivi.

Laseroterapija je još jedan vrlo učinkovit tretman za ožiljke od hormonalnih akni. Laserska svjetlost se koristi za uklanjanje ožiljaka i poticanje regeneracije kože. Ovaj postupak može se provesti kod specijaliste (estetska klinika ili kozmetički salon) i zahtijeva stručni nadzor.

Dobra opcija je i svjetlosna terapija, koja koristi svjetlo određene valne duljine za stimulaciju regeneracije kože i smanjenje vidljivosti ožiljaka. Ovaj postupak može se provesti kod specijaliste (estetska klinika ili kozmetički salon) ili kod kuće uz upotrebu posebnih uređaja za svjetlosnu terapiju.

Važno je konzultirati se s kvalificiranim stručnjakom kako bi pronašli najbolji tretman za vašu specifičnu situaciju. Svaki pacijent ima jedinstvene potrebe i karakteristike kože, pa će kvalificirani stručnjak (dermatolog ili medicinski kozmetičar) moći pružiti optimalno rješenje i najbolje rezultate.

Ožiljci od akni na bradi

Ožiljci od akni na bradi mogu biti neugodni i otežavati samopouzdanje. Postoji nekoliko načina na koje možete smanjiti vidljivost ovih ožiljaka:

 1. Topički tretmani: Proizvodi koji sadrže sastojke poput retinoida, vitamina C, glikolne kiseline, i salicilne kiseline mogu pomoći u smanjenju ožiljaka. Ovi sastojci pomažu ubrzavanju obnove kože i mogu postepeno izblijediti ožiljke.

 2. Dermatološki tretmani: Postupci poput mikrodermoabrazije, hemijskog pilinga, i laserskog tretmana mogu biti vrlo efikasni u tretiranju ožiljaka od akni. Ovi postupci obično zahtijevaju više sesija, ali mogu značajno poboljšati izgled kože.

 3. Injekcije punila: Neki ožiljci mogu biti tretirani injekcijama dermalnih punila koje mogu “podignuti” udubljenja kože i učiniti ožiljke manje vidljivima.

 4. Pravilna njega kože: Održavanje kože hidriranom i zaštićenom od sunca može pomoći u smanjenju vidljivosti ožiljaka. Koristite hidratantne kreme i proizvode sa zaštitnim faktorom.

Potkožne akne

Potkožne akne su vrsta akni koje se javljaju kada se pore začepe duboko ispod površine kože, stvarajući upaljene kvržice ili ciste. Ove akne su često bolne i mogu biti teže tretirati od površinskih akni.

Svaki pojedinac može reagirati drugačije na različite tretmane, pa je važno eksperimentirati i pronaći ono što najbolje funkcionira za vašu kožu. Ako se potkožne akne ne poboljšavaju ili se pogoršavaju, obratite se dermatologu radi daljnjeg savjetovanja i liječenja

 

Kada potražiti stručnu pomoć

U većini slučajeva hormonalne akne mogu se uspješno liječiti i upravljati kod kuće, ali u nekim situacijama može biti potrebna stručna (medicinska) pomoć. Ako hormonalne akne značajno utječu na kvalitetu života, uključujući vaš emocionalni i društveni život, važno je potražiti pomoć.

Stručnjak će provesti detaljan pregled i utvrditi najbolji pristup liječenju hormonalnih akni, koristeći terapijske mogućnosti i prilagođenu njegu kože. Pružit će vam stručno savjetovanje i preporuke temeljene na individualnim potrebama. Stručna pomoć je osobito važna ako se hormonalne akne ne poboljšavaju ili ako uzrokuju značajan fizički ili emocionalni stres.

Konzultacija s kvalificiranim stručnjakom (dermatolog ili medicinski kozmetičar) može pružiti dodatnu podršku i pomoć u postizanju bolje kvalitete života. Stručni savjet i terapijske mogućnosti mogu donijeti značajno olakšanje i trajne rezultate u liječenju hormonalnih akni.

Zaključak

Hormonalne akne na leđima mogu predstavljati veliki izazov, ali s pravilnom njegom kože i terapijskim tretmanima neželjeni simptomi mogu se kontrolirati i ublažiti. Ako su hormonalne akne teške ili utječu na vašu kvalitetu života važno je potražiti stručnu pomoć. S pravim pristupom liječenju i strpljenjem, hormonalne akne na leđima mogu se uspješno izliječiti, a vaša koža može postati čista i zdrava.

PMU ZAGREB

NAJBOLJA NJEGA VAŠEGA TIJELA I LICA

Copyright © 2024 PMU ZAGREB . All Rights Reserved. SEO AND WEB BY TOLO DESIGN

Terms and Conditions | Privacy Policy

Scroll to Top