Tretmani za akne

Tretmani za akne Zagreb

Akne su kronično upalno stanje kože (najčešće zahvaćaju lice, ramena, leđa ali i druge dijelove tijela), a mogu uzrokovati ozbiljnije ožiljke i hiperpigmentacije. Važno je ne dirati akne prstima ili nečistim predmetima. Ako se stanje s aknama pogorša potrebno je potražiti pomoć stručnjaka ili dermatologa. Tretmani za akne trebaju biti preventivne naravi te uključuju stručne zahvate ovisno o tipu i stanju vaše kože kao i savjete stručnjaka, a sve kako bi se upale sanirale a koža očistila, odnosno kako bi vaša koža postala zdrava.

Nečista koža i akne Cijena

Čišćenje lica - nečista / problematična koža

49

Čišćenje lica - izrazito nečista koža

62

Medicinsko mehaničko čišćenje lica - problematična koža s akutnim upalnim stanjima

76

Uzroci akni

Akne su najčešći dermatološki problem koji se javlja radi genetskih sklonosti i drugih uzroka. Loša prehrana, neprimjerena reakcija na stres i hormonski disbalansi imaju značajnu ulogu u nastanku akni. Inzulinska rezistencija također može potaknuti razvoj akni, posebno kod žena. Važno je održavati zdrav metabolizam izbjegavanjem određenih skupina prehrambenih namirnica koje mogu pogoršati stanje akni.  Metaboličkom zdravlju značajno mogu pridonijeti i probiotici.  Zato se često preporučuju prehrambene namirnice koje su bogate probioticima, odnosno tzv. dobrim bakterijama te prebioticima (hranom za dobre bakterije). Zdravom prehranom, probioticima i prebioticima  kao i ciljanom eliminacijskom dijetom te primjenom antistres vježbi moguće je ostvariti značajne pozitivne rezultate odnosno smanjiti upale i probleme s aknama.

Akne se razvijaju iz više razloga, a jedan od njih je i genetska predispozicija. Ako jedan član obitelji ima akne, veća je vjerojatnost da će se one pojaviti i kod ostalih članova obitelji. Prehrana također igra važnu ulogu u nastanku akni. Konzumacija hrane bogate masnoćama, šećerima i brzim ugljikohidratima može potaknuti stvaranje viška sebuma, koji može začepiti pore i izazvati upalu.

Prehrana bogata voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama može pomoći u smanjenju upale i sprečavanju pojave akni.

Hormonalne promjene također mogu potaknuti pojavu akni, posebno kod adolescenata tijekom puberteta. Povećana proizvodnja hormona može povećati proizvodnju sebuma i začepljivanje pora. Hormonalne promjene mogu se javiti i kod žena tijekom menstruacije, trudnoće i menopauze.

Jedan od čimbenika koji može utjecati na nastanak akni je i inzulinska rezistencija. Visoki nivoi inzulina mogu potaknuti proizvodnju sebuma i upalu kože. Regulacija probavnog sustava pravilnom prehranom pomoći će smanjiti inzulinsku rezistenciju i poboljšati stanje akni. Također, prehrana s visokim udjelom šećera i ultra prerađenom hranom pogoršat će inzulinsku rezistenciju a posljedično i akne.

Akne: Razumijevanje uzroka

Akne su mnogo više od jednostavnih prištića. To je upalno stanje koje utječe na folikule dlačica i lojne žlijezde u koži, a rezultira raznim stupnjevima upale.

Glavni krivci:

 • Hormoni: Pubertet i hormonalne promjene u trudnoći, menstruaciji, ili sindromu policističnih jajnika (PCOS) pojačavaju lučenje sebuma i doprinose aknama.
 • Sebum: Pretjerana produkcija masnog sebuma začepljuje pore i stvara idealno okruženje za bakterije.
 • Bakterije: Propionibacterium acnes (P. acnes), normalno prisutna u koži, razgrađuje sebum i iritira folikul, dovodeći do upale i akni.

Vrste akni:

 • Otvoreni komedoni (miteseri): Crne točke na površini kože nastaju kada se folikul začepi sebumom i mrtvim stanicama.
 • Zatvoreni komedoni: Smješten dublje u folikulu, a pojavljuje se u vidu papule u boji kože (0,1 do 3mm). Nastaju kada se folikul potpuno začepi.
 • Upalni zatvoreni komedoni (prištići): Crveni, bolni prištići nastaju kada upala zahvati začepljeni folikul.
 • Papule: Crvene, čvrste izbočine nastaju kada upala zahvati dublje slojeve kože.
 • Pustule: Crvene izbočine s gnojem nastaju kada se upala folikul ispunjava gnojem.
 • Nodusi: Duboke, čvrste izbočine s gnojem nastaju kada se upala širi u dublje slojeve kože.
 • Ciste: Veliki džepovi ispunjeni gnojem nastaju kada se upala širi i razgrađuje okolno tkivo.
 • Apscesi: Duboki džepovi ispunjeni gnojem, veći i ozbiljniji od cista.

Okidači akni:

 • Pubertet: Najčešći okidač, pojačana produkcija sebuma pod utjecajem hormona.
 • Hormonske promjene: Trudnoća, menstruacija, PCOS utječu na razine hormona i mogu potaknuti akne.
 • Inzulinska rezistencija: Kod nekih osoba inzulinska rezistencija može uzrokovati, odnosno potaknuti nastanak akni.
 • Lijekovi: Kortikosteroidi i anabolički steroidi mogu pogoršati akne.
 • Kozmetički proizvodi: Začepljujući pore, neki preparati mogu pogoršati stanje.
 • Odjeća: Preuska odjeća i znojenje mogu izazvati akne.
 • Stres: Pojačana izloženost stresu može izazvati akne.
 • Vlažnost: Visoka vlažnost zraka može pogoršati akne.

Zapamtite:

 • Akne su individualne, variraju u težini upale i tijeku progresije i regresije.
 • Ne postoji univerzalno rješenje a liječenje je individualno.

Tretmani za akne

Postoji širok spektar tretmana koji se koriste za liječenje akni i poboljšanje zdravlja kože. U praksi se koristi niz metoda koje mogu pomoći u smanjenju akni, uključujući:

Mehaničko čišćenje: Ovaj tretman uključuje pažljivo čišćenje kože kako bi se uklonili miteseri i pustule. Stručni kozmetičari koriste posebne alate i tehnike kako bi se nježno očistili pore.

Kreme: Kreme protiv akni sadrže aktivne sastojke koji ciljaju uzroke i simptome akni. Kreme mogu sadržavati salicilnu kiselinu, benzoil peroksid ili retinoidne sastojke. Redovita primjena ovih krema može pomoći u sprječavanju pojave novih akni i smanjenju upala kože.

Kontracepcija: Kontraceptivi koji sadrže hormone mogu se koristiti za regulaciju hormonske neravnoteže i smanjenje proizvodnje sebuma. To može dovesti do manje masne kože i smanjenja pojave akni kod nekih žena.

Antibiotici:  Za tretiranje akni mogu se koristiti i antibiotici. Najčešće se primjenjuju oralni antibiotici za akne (tetraciklini – oksitetraciklin i lipofilni derivati tetraciklina, doksiciklin, minociklin, makrolid eritromicin, azitromicin i klindamicin.

Probiotici: Unos probiotika može pomoći u regulaciji probavnog sustava i smanjenju upala kože. Probiotici poboljšavaju ravnotežu crijevne flore, što može imati pozitivan učinak na stanje kože.

Vlaknasta hrana: Unos vlaknaste hrane kao što su voće, povrće i cjelovite žitarice može pomoći u regulaciji probave i uklanjanju toksina iz tijela. Unos vlakana može smanjiti upale i pojavu akni.

S druge strane, postoje i napredni tretmani koji se mogu koristiti za tretiranje akni i poboljšanje općeg stanja kože:

Tretmani za akne

Opis

HydraFacial

Revolucionarni tretman koji kombinira čišćenje, hidrataciju i zaštitu kože. Ovaj tretman koristi patentiranu tehnologiju za čišćenje i uklanjanje akni, ostavljajući kožu hidratiziranom i blistavom.*

InnoFacial

Inovativni tretman koji koristi visokofrekventne impulse za stimulaciju kože i poticanje protoka kisika. Ovaj tretman ima protuupalni učinak i može pomoći u smanjenju akni.*

 

*Rezultati tretmana mogu varirati ovisno o pojedincu.

Tretmani za akne često su vrlo individualni i pristupaju pojedincu na temelju njegove specifične situacije i potreba. Važno je konzultirati se sa stručnjakom (kozmetičar, medicinski kozmetičar ili dermatolog) prije nego što se odlučite za određeni tretman. Ovo je najbolji način da se riješite se akni i da dugoročno osigurate zdravlje vaše kože.

Egzosomi

Egzosomi su molekule koje se koriste za liječenje akni. Ove mikroskopske vezikule imaju jak protuupalni učinak i mogu potaknuti obnovu kože. Primjena egzosoma u tretmanu akni obično uključuje injekcije, koje se provode nakon nanošenja anestetske kreme radi smanjenja nelagode.

Egzosomi su posebno zanimljivi jer mogu ciljano djelovati na upalni proces u koži. Njihov protuupalni učinak pomaže u smanjenju crvenila, oteklina i upala povezanih s aknama. Osim toga, egzosomi potiču proces obnove kože, što može rezultirati glađom i zdravijom kožom.

Kada se u tretmanu akni primjenjuju egzosomi, stručnjak obično prvo nanosi anestetsku kremu kako bi smanjio nelagodu. Nakon nanošenja anestetske kreme, egzosomi se ubrizgavaju izravno u problematična područja kože. Ovaj postupak omogućuje ciljano djelovanje egzosoma na područja koja su najviše pogođena aknama.

Egzosomi su postali jedan od najučinkovitijih tretmana za liječenje akni. Njihov protuupalni učinak i sposobnost poticanja obnove kože čine ih atraktivnim izborom za mnoge osobe koje se bore s težim oblicima akni. Za najbolje rezultate, preporučuje se konzultacija s stručnjakom (u pravilu je to dermatolog) koji će vam moći pružiti daljnje informacije o primjeni egzosoma u tretmanu akni.

Prednosti primjene egzosoma u tretmanu akni

 • Jak protuupalni učinak
 • Poticanje obnove kože
 • Ciljano djelovanje na problematična područja

“Pomoću egzosoma možemo smanjiti upalne procese i postići značajna poboljšanja u liječenju akni.” – Dr. Ana Kovačević, dermatolog

Laserski tretmani vrlo su učinkoviti u liječenju akni. Postoji nekoliko različitih vrsta laserskih tretmana koji se mogu koristiti za smanjenje proizvodnje loja i sprečavanje zatvaranja pora. Ono što je posebno zanimljivo kod laserskih tretmana je minimalni oporavak koji pružaju pacijentima.

Jedan od popularnih laserskih tretmana za akne je laserska fotodinamička terapija. Ovaj tretman kombinira upotrebu svjetlosne energije s posebnim fotosenzibilnim lijekom kako bi se smanjila upala. Fotosenzibilni lijek nanosi se na kožu prije tretmana, a zatim se aktivira svjetlosnom energijom laserskog uređaja.

Tretman

Opis

Laserska terapija s ugljičnim dioksidom

Laserska energija uzrokuje ablaciju gornjih slojeva kože, potičući prirodnu obnovu kože i smanjujući proizvodnju loja.

Er:YAG laserska resurfacing terapija

Ovaj tretman koristi Er:YAG laser kako bi se stimulirala obnova kože i smanjila proizvodnja loja. Laserska energija ciljano djeluje na lojne žlijezde, smanjujući njihovu aktivnost.

Laserski tretmani za akne smanjuju upalu i poboljšavaju cjelokupni izgled kože. Nakon laserskog tretmana, pacijenti mogu očekivati minimalne nuspojave, uključujući crvenilo i blago ljuštenje kože. Važno je slijediti upute stručnjaka i provoditi propisanu njegu kože kako bi se ostvario optimalan rezultat.

U kombinaciji s drugim tretmanima za akne, tretmani s laserom mogu biti vrlo učinkoviti u obnovi i čišćenju kože te sprječavanju daljnjih izbijanja akni. Preporučuje se prilagodba tretmana ovisno o potrebama i stanju kože svakog pacijenta.

Laserski tretmani za akne sigurni su i učinkoviti, ali važno je da ih provodi iskusni stručnjak.

Kemijski pilinzi i microneedling

Kemijski pilinzi i microneedling su estetski tretmani koji se koriste za liječenje akni. Kemijski pilinzi koriste različite kiseline i pomažu u smanjenju akni. Microneedling se radi s mikro-iglicama i može se kombinirati s trombocitima kako bi se povećala učinkovitost tretmana za akne.

Kemijski pilinzi

Kemijski pilinzi su tretmani koji se koriste za obnovu kože. Prilikom tretmana koriste se različite vrste kiselina, poput glikolne ili salicilne kiseline, kako bi se omogućilo blago ljuštenje kože. Ovi pilinzi mogu smanjiti nepravilnosti na koži i učiniti je glatkom i sjajnom. Koriste se i za smanjenje pojave akni jer mogu ukloniti mrtve stanice kože i očistiti začepljene pore.

Microneedling

Microneedling je postupak koji koristi mikro-iglice kako bi se potaknula obnova kože. Tijekom tretmana, mikro-iglice probuše gornji sloj kože, potičući proizvodnju kolagena i elastina. To može rezultirati poboljšanjem izgleda ožiljaka od akni te smanjenjem crvenila i nepravilnosti kože. Tretman microneedlingom može se kombinirati s upotrebom trombocita, što pomaže u stimulaciji procesa regeneracije kože i postizanju boljih rezultata kod liječenja akni.

Tretman

Opis

Prednosti

Kemijski pilinzi

Tretman koristi kiseline za ljuštenje kože

 • Smanjuje akne i nepravilnosti kože
 • Poboljšava teksturu i sjaj kože
 • Čisti začepljene pore

Microneedling

Tretman koristi mikro-iglice za poticanje obnove kože

 • Poboljšava izgled ožiljaka od akni
 • Smanjuje crvenilo i nepravilnosti kože
 • Potiče proizvodnju kolagena i elastina

Zaključak

Akne su uobičajena kožna bolest koja može uzrokovati fizičke i psihološke probleme. Srećom, postoji širok raspon tretmana koji rješavaju probleme s aknama. Savjet stručnjaka osigurat će individualan pristup i optimalne rezultate.

Liječenje akni može uključivati različite metode kao što su mehaničko čišćenje, primjena krema i laserski tretmani. Svaki tretman ima svoje prednosti i može biti vrlo učinkovit u smanjenju upala, reguliranju proizvodnje loja te sprječavanju zatvaranja pora.

Ukratko, akne su izlječive i ne čine nepremostiv problem. Važno je educirati se i započeti svoj put prema blistavoj i zdravoj koži.

PMU ZAGREB

NAJBOLJA NJEGA VAŠEGA TIJELA I LICA

Copyright © 2024 PMU ZAGREB . All Rights Reserved. SEO AND WEB BY TOLO DESIGN

Terms and Conditions | Privacy Policy

Scroll to Top