Greške u njezi kože koje ubrzavaju starenje

Stručnjaci upozoravaju na neke od najčešćih grešaka u beauty rutini, poput svakodnevnog pilinga ili nepravilnog nanošenja kozmetičkih proizvoda. Trend korištenja velikog broja proizvoda za njegu kože može imati suprotan učinak i ubrzati znakove starenja. Društvene mreže dodatno pogoduju ovoj opčinjenosti skincare svijetom.

Ključni detalji

 • Svakodnevni piling može ubrzati znakove starenja kože
 • Kreme sa zaštitnim faktorom nisu samo za ljeto
 • Uvijek skinite šminku prije spavanja
 • Pogrešan redoslijed može poništiti djelovanje proizvoda
 • Ako lice svrbi ili peče, odmah uklonite proizvod

Svakodnevni piling može ubrzati znakove starenja

Svakodnevni piling kože može imati štetne posljedice i ubrzati znakove starenja. Iako se smatra osnovnim korisnim korakom u rutini njege kože, često korištenje pilinga može izazvati upalu i oštetiti prirodnu barijeru kože, što dovodi do smanjene hidratacije, iritacija i pojave bora i finih linija.

Piling je važan dio njege kože, ali treba biti umjeren i pravilno doziran. Kemijski ili mehanički piling može ukloniti mrtve stanice kože i poboljšati teksturu kože, ali ako se koristi prečesto, može poremetiti ravnotežu kože i izazvati oštećenja. Stručnjaci preporučuju ograničenje upotrebe pilinga na jednom do maksimalno dvaput u desetak dana kako bi se očuvala zdrava koža.

Prečesto i agresivno pilingiranje kože može dovesti do niza problema poput isušivanja, nelagode i pucanja kapilara. Također, može izazvati upalne reakcije i povećati osjetljivost kože na vanjske faktore poput sunčevih zraka.

Umjesto svakodnevnog pilinga, preporučuje se korištenje blagih sredstava za čišćenje kože s umjerenim piling svojstvima ili enzimskih pilinga koji uklanjaju mrtve stanice kože bez oštećenja. Također, važno je hidratizirati kožu nakon pilinga kako bi se obnovila prirodna barijera i spriječile negativne posljedice pilinga.

Primjeri nježnih piling proizvoda:

Piling proizvod

Namjena

Tekstura

CeraVe Renewing SA Cleanser

Uklanjanje mrtvih stanica kože i poboljšanje teksture

Gel

Paula’s Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid

Piling za smanjenje pora i poboljšanje tena

Tekućina

La Roche-Posay Ultra-Fine Scrub

Piling za osjetljivu kožu, bez iritacije

Piling s mikrogranulama

Piling je važan korak u njezi kože, ali prekomjerna upotreba može imati suprotan učinak. Važno je prilagoditi njegu kože individualnim potrebama i koristiti piling umjereno kako bi se očuvala zdrava, njegovana i mladolika koža.

Kreme sa zaštitnim faktorom nisu samo za ljeto

Pretjerana i dugotrajna izloženost pojedinih dijelova kože sunčevim zraka može oštetiti kožu. Zato bi kreme s zaštitnim faktorom trebale biti neizostavan dio svakodnevne rutine njege dugotrajno najizloženijih dijelova kože, bez obzira na godišnje doba. Zaštita od potencijalno štetnih sunčevih zraka ključna je tijekom cijele godine kako bi sačuvali zdravlje i ljepotu kože.

Sunčeve zrake sadrže UVA i UVB spektar koji uslijed pretjerane odnosno dugotrajne izloženosti može uzrokovati oštećenja kože, poput prijevremenog starenja, tamnih mrlja i opasnih oblika raka kože. Kreme sa zaštitnim faktorom djeluju kao barijera koja blokira ili apsorbira te zrake, čime pružaju adekvatnu zaštitu koži odnosno štite kožu od mogućih oštećenja kože koja mogu nastati uslijed prekomjerne izloženosti.

Prilikom odabira kreme sa zaštitnim faktorom, važno je obratiti pažnju na njihov faktor zaštite, koji se označava brojem. Za svakodnevnu zaštitu dugotrajno izloženih dijelova kože suncu preporučuje se korištenje krema sa zaštitnim faktorom od barem 30. Na taj način osigurat ćete dovoljnu zaštitu.

Uz zaštitu od sunčevih zraka, kreme sa zaštitnim faktorom pružaju i hidrataciju i njegu kože. Mnoge kreme kombiniraju zaštitni faktor s dodatnim sastojcima koji hidratiziraju, umiruju i njeguju kožu, poput hijaluronske kiseline, vitamina C ili antioksidansa. Na taj način možete osigurati višestruku korist za svoju kožu u jednom proizvodu.

Izloženost sunčevim zrakama za zdravlje je izrazito blagotvorno jer se putem izlaganja kože sunčevim zrakama u tijelu omogućava prirodan proces sintetiziranja vitamina D. Međutim pretjerano izlaganje suncu pojedinih dijelova kože može štetno djelovati na kožu te je zato važno ciljano koristiti kreme sa zaštitnim faktorom.

Kako bi dobili dovoljno vitamina D izložite čim veću površinu kože svojeg tijela suncu, a ne samo pojedine male dijelove vaše kože. Za sintezu vitamina D ključna je umjerena izloženost sunčevim zrakama čim veće površine vaše kože. Ako sintezu vitamina D usporedimo s proizvodnjom struje iz solarnih ploča analogno veća količina solarnih ploča proizvesti će više struje. Kao kod proizvodnje struje u solarnim pločama jednako je kod sinteze vitamina D u tijelu. Veća površina koja je izložena suncu proizvede više struje odnosno sintetizira veću količinu vitamina D.

Zašto je važno koristiti kreme sa zaštitnim faktorom tijekom cijele godine?

“Korištenje krema sa zaštitnim faktorom ne smije biti sezonski izbor. Neprekidna izloženost sunčevim zrakama može dovesti do akumulacije oštećenja kože tijekom vremena, bez obzira na vanjske uvjete. Zato je ključno koristiti kreme sa zaštitnim faktorom svakodnevno, kako bi koža bila učinkovito zaštićena i njegovana.”

– Dr. Ana Petrović, dermatologinja

Kreme sa zaštitnim faktorom jednostavne su za korištenje i mogu se lako uključiti u vašu svakodnevnu beauty rutinu. Nakon čišćenja kože, nanesite kremu sa zaštitnim faktorom. Redovitom primjenom kreme sa zaštitnim faktorom tijekom cijele godine, osigurat ćete očuvanje zdravlja i mladolikosti svoje kože.

Benefiti korištenja krema sa zaštitnim faktorom

Zaštitni faktor kao dio rutine njege kože

Zaštita od štetnih sunčevih zraka

Redovitom upotrebom krema sa zaštitnim faktorom čuvate najizloženije dijelove kože od oštećenja i znakova starenja izazvanih prekomjernim sunčevim zračenjem.

Hidratacija i njega kože

Kreme sa zaštitnim faktorom pružaju ne samo zaštitu od prekomjernog sunčevog zračenja, već i hidrataciju i njegu kože zahvaljujući svojim sastojcima.

Jednostavna primjena

Primjena krema sa zaštitnim faktorom je jednostavna i brza, te se lako može uklopiti u vašu svakodnevnu beauty rutinu.

Nemojte zanemarivati važnost krema sa zaštitnim faktorom tijekom cijele godine. Investirajte u kvalitetne proizvode sa zadovoljavajućim faktorom zaštite i pridržavajte se redovite primjene. Vaša koža će vam biti zahvalna.

Uvijek skinite šminku prije spavanja

Skidanje šminke prije spavanja jedan je od najvažnijih koraka u njegovanju kože. To je jednostavan postupak, koji može imati značajan utjecaj na zdravlje i izgled vaše kože. Ako ne očistite lice od šminke prije spavanja, vaša koža može biti izložena raznim problemima poput prištića, iritacija i dehidracije.

Čišćenje lica uklanja prljavštinu, višak sebuma i ostale nečistoće koje se nakupljaju tijekom dana. Također, uklanjanje šminke priprema kožu za bolje upijanje kozmetičkih proizvoda koje nanosite nakon čišćenja, kao i za noćnu regeneraciju kože. Kroz noć, koža se obnavlja i regenerira, zato je važno da na njoj nema tragova šminke koja bi mogla ometati taj proces.

Preporučuje se korištenje sredstva za čišćenje koje je prilagođeno vašem tipu kože. Sredstva na bazi lipida su posebno pogodna za uklanjanje šminke na bazi ulja, dok sredstva na bazi vode mogu učinkovito ukloniti ostatke nečistoća i višak sebuma.

Nakon čišćenja, preporučuje se primjena hidratantne kreme koja će nahraniti kožu i zadržati vlagu. Redovito čišćenje i skidanje šminke prije spavanja pomaže održati kožu zdravom, svježom i sjajnom, te sprječava probleme kao što su prištići, iritacija i suhoća.

Njega kože treba biti svakodnevna navika koja će vam pomoći održati kožu mladolikom i blistavom. Skidanjem šminke prije spavanja, pružate svojoj koži šansu da se oporavi i regenerira preko noći. Ne zaboravite da je čista i njegovana koža temelj za sve ostale korake u vašoj beauty rutini.

Pogrešan redoslijed može poništiti djelovanje

Redoslijed nanošenja kozmetičkih proizvoda ima važnu ulogu u njihovoj učinkovitosti. Kako bi se osigurala dobra apsorpcija i djelovanje svakog proizvoda, treba poštovati pravilo nanošenja „lakših“ proizvoda prije „težih“.

Pravilan redoslijed nanošenja pridonosi maksimiziranju učinkovitosti proizvoda i postizanju željenih rezultata u njezi kože.

Kada je riječ o redoslijedu nanošenja proizvoda, preporučuje se da prvo nanesete serume i tekućine. Ovi proizvodi često imaju manje molekule koje se lako upijaju u kožu. Nakon toga, slijedi nanošenje krema i losiona koji su obično bogatiji i imaju veće molekule. Ovaj redoslijed omogućuje da se svaki proizvod pravilno apsorbira i osigurava maksimalnu učinkovitost.

Važno je imati na umu da se pravilan redoslijed nanošenja odnosi na većinu kozmetičkih proizvoda, ali se može razlikovati ovisno o njihovoj specifičnoj formuli i uputama proizvođača. Zato je uvijek dobro provjeriti upute na proizvodu ili potražiti savjet stručnjaka kako bi bili sigurni da pravilno nanosite proizvode.

Koraci za pravilan redoslijed nanošenja proizvoda

Serumi i tekućine

Kreme i losioni

Najvažnije je zapamtiti da pravilnim redoslijedom nanošenja proizvoda osiguravate maksimalnu učinkovitost svakog proizvoda u rutini njege kože. Ovaj korak će vam pomoći u postizanju zdrave, hidratizirane i blistave kože.

Ako lice svrbi ili peče – odmah uklonite proizvod

Ako se tijekom korištenja kozmetičkih proizvoda osjeti svrbež ili peckanje, važno je odmah reagirati i ukloniti proizvod s kože. Svrbež i peckanje mogu biti znakovi nadražene kože ili alergijske reakcije. U takvim situacijama, najbolje je prestati koristiti proizvod i vidjeti kako koža reagira. Ako simptomi ne nestanu, preporučuje se potražiti savjet dermatologa.

Biraš krive proizvode

Pri odabiru proizvoda za njegu kože važno je uzeti u obzir vlastiti tip kože i individualne potrebe. Nije dovoljno osloniti se samo na savjete drugih ili popularnost proizvoda. Treba obratiti pažnju na specifične probleme poput bora, akni ili crvenila kože kako bi se pronašli proizvodi koji odgovaraju individualnim potrebama.

Ne štitiš kožu od sunca

Izlaganje suncu može ubrzati starenje kože, stoga je važno zaštititi kožu od štetnih sunčevih zraka.

Preporučuje se korištenje krema sa zaštitnim faktorom, posebno na izloženim dijelovima tijela poput lica, vrata i ruku. Faktor zaštite od sunca od najmanje 30 je preporučeni minimum.

Neka od najčešćih grešaka koje se događaju prilikom korištenja krema sa zaštitnim faktorom su:

 • Nedovoljno nanošenje kreme, što smanjuje učinkovitost zaštite
 • Zanemarivanje potrebe za ponovnim nanošenjem tijekom dana
 • Korištenje iste količine kreme bez obzira na područje koje se štiti

Pravilna zaštita od sunca ključna je za očuvanje zdravlja kože i smanjenje rizika od mogućih oštećenja izazvanih UV zračenjem. Osigurajte da vaša koža bude zaštićena od sunca tijekom svih godišnjih doba, a posebno tijekom ljetnih mjeseci kada je izloženost sunčevim zrakama veća.

Pratiš trendove

Trendovi u njezi kože mogu biti privlačni, ali važno je prilagoditi kozmetičku rutinu vlastitim potrebama. Neki proizvodi koji su popularni nisu nužno najbolji za vaš tip kože. Bitno je odabrati proizvode koji odgovaraju vašem tipu kože i ne slijepo pratiti trendove.

Evo nekoliko preporuka kako nositi s trendovima u njezi kože:

 1. Upoznaj svoj tip kože:Svi mi imamo različite tipove kože, zato je važno znati što tvoja koža zahtijeva. Savjetuj se s dermatologom ili stručnjakom za njegu kože kako bi saznao/la koji proizvodi su najbolji za tebe.
 2. Prouči sastojke:Prije kupnje kozmetičkih proizvoda, uvijek prouči popis sastojaka na pakiranju. Potraži sastojke kao što su hijaluronska kiselina, retinol, vitamini C i E koji dokazano imaju dobro djelovanje na kožu.
 3. Budi svjestan/na vlastitih potreba:Ne nasjedaj na marketinške trikove ili pritisak društvenih mreža. Uzmimo za primjer kozmetičke proizvode koji nude trenutna rješenja, ali ne pružaju dugoročne rezultate. Umjesto toga, fokusiraj se na proizvode koji zadovoljavaju specifične potrebe tvoje kože.
 4. Traži mišljenja stručnjaka:Nutricionisti, dermatolozi i kozmetičari mogu biti odlični izvor informacija o trendovima u njezi kože. Obrati im se kako bi dobio/la profesionalna mišljenja i savjete za svoju rutinu njege kože.

Nemoj se uvijek voditi onime što je popularno ili što drugi koriste. Slijedi svoj instinkt i odaberi proizvode koji su najbolji za tvoju kožu. Na kraju krajeva, cilj je imati zdravu, njegovanu i blistavu kožu, a trendovi su samo prolazna pojava.

Zaključak

Greške u njezi kože mogu značajno ubrzati proces starenja. Izbjegavanje ovih grešaka je ključno za održavanje zdrave i lijepo njegovane kože. Prvo, treba izbjegavati svakodnevni piling jer on može oštetiti prirodnu barijeru kože i ubrzati znakove starenja. Također, korištenje krema sa zaštitnim faktorom tijekom cijele godine je vrlo važno kako bi se koža zaštitila od štetnih sunčevih zraka i spriječilo ubrzano starenje.

Još jedna greška je nepravilno skidanje šminke prije spavanja. Temeljito čišćenje lica uklanja prljavštinu i nečistoće te održava kožu zdravom i svježom. Pravilan redoslijed nanošenja kozmetičkih proizvoda također je važan kako bi se osigurala maksimalna apsorpcija i učinkovitost svakog proizvoda.

Bitno je biti oprezan s proizvodima koji mogu izazvati svrbež ili peckanje, te odabrati proizvode koji odgovaraju vlastitom tipu kože. Pravilna njega kože može spriječiti prerano starenje i održati kožu zdravom i njegovanom. Slijedeći ove savjete, možete doprinijeti dugoročnom zdravlju i ljepoti vaše kože.

PMU ZAGREB

NAJBOLJA NJEGA VAŠEGA TIJELA I LICA

Copyright © 2024 PMU ZAGREB . All Rights Reserved. SEO AND WEB BY TOLO DESIGN

Terms and Conditions | Privacy Policy

Scroll to Top