Kemijski piling

Kemijski piling je postupak eksfolijacije kože koji se često koristi za poboljšanje izgleda i teksture kože. Ovaj tretman uklanja odumrle stanice s površine kože te potiče proizvodnju kolagena, što dovodi do svježeg i glatkog tena. Kemijski pilinzi mogu biti vrlo učinkoviti u rješavanju problema kao što su bore, akne, hiperpigmentacija i neujednačen ten. Pravilnom primjenom tretmana moguće je riješiti probleme kako mladenačke kože, tako i zrele kože (Anti-aging skin care).

Ključne informacije

 • Kemijski piling je postupak eksfolijacije kože koji potiče obnavljanje i regeneraciju kože.
 • U praksi se koriste različite vrste kemijskih pilinga s različitim koncentracijama kiselina ovisno o potrebama kože i željenim rezultatima.
 • Tretman se obavlja u dermatološkoj klinici ili kozmetičkom salonu. Nakon tretmana važno je slijediti upute stručnjaka i pravilno njegovati kožu.
 • Kemijski piling u pravilu rezultira osvježenim izgledom kože, smanjenjem bora, uklanjanjem akni i ujednačenim tenom.
 • Blagi kućni kemijski pilinzi također su dostupni. Prije korištenja preparata za kućnu upotrebu preporučuje se konzultacija s dermatologom.

Ako želite poboljšati izgled kože, smanjiti bore ili ukloniti akne, kemijski piling može biti idealno rješenje. Pročitajte tekst u nastavku kako bi saznali više o različitim vrstama kemijskih pilinga, prednostima tretmana, pripremi, tijeku tretmana, oporavku, rezultatima te kemijskim pilinzima za kućnu primjenu.

Vrste kemijskih pilinga

Postoje različite vrste kemijskih pilinga koji se koriste ovisno o željenom rezultatu i potrebama kože.

 • Površinski piling je najblaži oblik kemijskog pilinga koji djeluje samo na vanjski sloj kože. Ovaj tip pilinga koristi niske koncentracije kiselina i često se koristi za osvježavanje i poboljšanje teksture kože.
 • Srednji piling prodire dublje u kožu i ima snažnije rezultate u usporedbi s površinskim pilinzima. Koriste se srednje koncentracije kiselina koje ciljaju površinske bore, hiperpigmentacije i neujednačen ten kože.
 • Duboki piling je najintenzivniji oblik kemijskog pilinga koji koristi visoke koncentracije kiselina koje djeluju u dubljim slojevima kože. Ovaj tip pilinga najučinkovitiji je u rješavanju ozbiljnih problema kao što su duboke bore, ožiljci i duboke (starije) hiperpigmentacije.

Svaka vrsta kemijskog pilinga ima svoje prednosti i kontraindikacije, stoga je važno konzultirati se sa stručnjakom koji će preporučiti najprikladniji tip pilinga za vašu kožu.

Prednosti kemijskih pilinga

Kemijski pilinzi pružaju mnoge prednosti za kožu, djelujući na njenu teksturu i izgled. Ovaj tretman uklonit će odumrle stanice i potaknuti proizvodnju kolagena, poboljšavajući tako cjelokupno stanje kože. Evo kako kemijski pilinzi mogu pozitivno utjecati na vašu kožu:

 1. Osvježena koža: Tretman kemijskim pilinzima može pružiti revitalizirajući učinak na vašu kožu, čineći je sjajnom, zdravom i mladolikom.
 2. Smanjenje bora: Kemijski pilinzi mogu smanjiti vidljivost bora i finih linija na koži, dajući joj glađi i mlađi izgled.
 3. Uklanjanje akni: Ovaj tretman može pomoći u uklanjanju akni i ožiljaka od akni. Čiste pore spriječit će stvaranje novih prištića.
 4. Ujednačen ten: Kemijski pilinzi mogu pomoći u izjednačavanju tena i postizanju svježeg i sjajnog izgleda kože, smanjujući hiperpigmentaciju i tamne mrlje.

Sve ove prednosti čine kemijske pilinge popularnim izborom za ljude koji žele poboljšati izgled i kvalitetu svoje kože.

Priprema za kemijski piling

Prije tretmana kemijskim pilingom važno je pravilno pripremiti kožu kako bi se postigli optimalni rezultati. Evo nekoliko koraka koje trebate slijediti:

 1. Izbjegavajte izlaganje kože suncu najmanje tjedan dana prije i poslije tretmana. Sunčanje nakon tretmana može povećati rizik od iritacije i oštećenja kože nakon pilinga. Također, koristite zaštitnu kremu s visokim SPF faktorom kako biste zaštitili kožu od štetnih sunčevih zraka u periodu regeneracije.
 2. Ako se planira tretirati područje koje se depilira, depilacija mora biti obavljena najmanje tjedan dana prije tretmana kemijskim pilingom. Također depilacija neposredno nakon pilinga može izazvati iritaciju kože.
 3. Prestanite koristiti druge proizvode na bazi kiselina tjedan dana prije tretmana kemijskim pilingom. Korištenje drugih kiselina zajedno s pilingom može uzrokovati preosjetljivost kože i druge neželjene nuspojave.

Važno je također da se upoznate s kontraindikacijama za kemijski piling. Osobe koje su trudne, dojilje i osobe s alergijama na aktivne sastojke u otopini kemijskog pilinga ne bi trebale koristiti ovaj tretman. Također, nedavni kirurški zahvati na licu mogu biti kontraindikacija za kemijski piling.

Citat stručnjaka:

“Priprema kože prije kemijskog pilinga od ključne je važnosti za postizanje uspješnog i sigurnog tretmana. Izbjegavanje sunčanja, depiliranje i korištenje drugih kiselina bit će od pomoći u minimiziranju rizika i postizanju optimalnih rezultata.”

Tijek tretmana kemijskim pilingom

Tretman kemijskim pilingom započinje s temeljitim čišćenjem i toniziranjem kože kako bi se uklonile nečistoće. Nakon čišćenja, stručnjak pažljivo nanosi otopinu kemijskog pilinga na kožu. Otopina se ravnomjerno raspoređuje po površini kože, a koncentracija kiselina u otopini odabire se ovisno o potrebama kože i ciljevima tretmana.

Praćenje reakcije kože tijekom tretmana izuzetno je važno kako bi se osigurala sigurnost i postigao željeni rezultat. Tijekom tretmana stručnjak prati reakciju kože na otopinu i prilagođava vrijeme djelovanja. To je osobito važno jer različiti tipovi kože mogu reagirati na različite načine, pa je potrebno individualno prilagoditi tretman svakom pacijentu.

Nakon primjene pilinga, na kožu se nanosi krema koja pomaže u smirivanju kože i zaštiti od iritacija. Ova krema također pomaže u obnavljanju i hidrataciji kože nakon tretmana kemijskim pilingom.

Nakon tretmana važno je slijediti upute stručnjaka odnosno pravilno njegovati tretirano područje kako bi se postigao optimalan rezultat. Preporučuje se izbjegavanje izlaganja suncu i korištenje krema za zaštitu od sunca, budući da je koža osjetljiva nakon tretmana. Također važno je tretirano područje redovito hidrirati te koristiti proizvode koji hrane kožu.

Oporavak od kemijskog pilinga

Nakon tretmana kemijskim pilingom, moguće je iskusiti blage nuspojave kao što su crvenilo kože i ljuskanje. Važno je razumjeti da oporavak ovisi o jačini tretmana i može trajati nekoliko dana do dva tjedna. Tijekom tog perioda, potrebno je pridržavati se uputa stručnjaka kako bi se osigurao uspješan oporavak kože.

Crvenilo kože nakon tretmana kemijskim pilingom je uobičajeno i može se javiti kao reakcija na tretman. To je rezultat povećanog protoka krvi u tretiranoj regiji (hiperemija). Crvenilo će obično brzo izblijediti, ali može biti potrebno i nekoliko dana da potpuno nestane.

Ljuskanje kože također može biti posljedica kemijskog pilinga. Kao dio prirodnog procesa obnove kože, gornji slojevi kože se ljušte kako bi se otkrila nova, svježa koža ispod. Ljuskanje može trajati nekoliko dana i važno je da ne pokušavate otkidati ljuskice jer to može izazvati oštećenje kože.

Za uspješan oporavak kože nakon tretmana kemijskim pilingom, potrebno je pružiti adekvatnu njegu kože. Koristite nježne proizvode za čišćenje i hidratizirajte kožu redovito kako biste održali optimalnu hidrataciju. Također, koristite kreme ili losione s umirujućim i obnavljajućim svojstvima kako biste ublažili moguće iritacije i suhoću kože.

Koža je osjetljivija na sunčevu svjetlost tijekom oporavka, stoga je preporučljivo izbjegavati izlaganje suncu i koristiti proizvode za zaštitu od sunca s visokim faktorom SPF.

Ukratko, oporavak od kemijskog pilinga je prirodan proces koji može trajati nekoliko dana do dva tjedna. Crvenilo kože i ljuskanje su uobičajene nuspojave tretmana, ali se s pravilnom njegom kože mogu ublažiti. Važno je slijediti upute stručnjaka, koristiti nježne proizvode i zaštititi kožu od sunca kako bi se postigao uspješan i siguran oporavak.

Rezultati kemijskog pilinga

Nakon tretmana kemijskim pilingom, možete očekivati impresivne rezultate koji će poboljšati izgled vaše kože. Ovaj postupak može donijeti mnoge prednosti za vašu kožu, uključujući poboljšanje teksture, smanjenje borauklanjanje akni i postizanje ujednačenog tena. Kemijskim pilinzima potiče se obnova kože čime se aktiviraju prirodni procesi obnove kože.

Jedan od ključnih rezultata kemijskog pilinga je osvježen izgled kože. Ovaj postupak uklanja odumrle stanice s površine kože i potiče proizvodnju kolagena, koji je odgovoran za čvrstoću i glatkoću kože. Nakon tretmana, koža će izgledati svježe i blistavo, s poboljšanom teksturom.

Također, kemijski piling može smanjiti pojavu bora na koži. Kiselinski sastojci u kemijskom pilingu potiču stvaranje novog kolagena i elastina, čime se smanjuje vidljivost bora i finih linija. Redoviti tretmani kemijskim pilingom mogu dugoročno doprinijeti zadržavanju mladolikog izgleda kože.

Ako imate problema s aknama, kemijski piling može biti pravo rješenje za vas. Ovaj postupak uklanja začepljene pore, smanjuje proizvodnju sebuma i ublažava upalu. Rezultat je čišća i jasnija koža bez neželjenih akni i prištića.

Također, kemijski piling može pomoći u postizanju ujednačenog tena. Ovaj postupak uklanja hiperpigmentacije i tamne mrlje, čineći kožu svjetlijom i ravnomjernijom. Nakon tretmana, možete očekivati kožu koja izgleda svježe, zdravo i bez nepravilnosti boje.

Rezultati kemijskog pilinga postižu se postupno, a za optimalne rezultate može biti potrebno više tretmana. Važno je slijediti upute stručnjaka i održavati redovit raspored tretmana kako bi se postigli željeni rezultati. Nakon tretmana, važno je pravilno njegovati kožu kako bi se održali rezultati i smanjio rizik od nuspojava.

Zaključno, kemijski piling je izvanredan postupak koji može transformirati izgled kože. Poboljšanje teksture, smanjenje borauklanjanje akni i postizanje ujednačenog tena samo su neki od rezultata koje možete očekivati. Redoviti tretmani kemijskim pilinom mogu vam pružiti svježu, blistavu kožu koja će zračiti mladalačkim sjajem.

Kemijski piling kod kuće

Kućni kemijski pilinzi su dostupni i pružaju mogućnost da sami obavite ovaj tretman u udobnosti vlastitog doma. Međutim, važno je biti oprezan pri korištenju kućnih kemijskih pilinga. Postoji određeni rizik od nepoželjnih nuspojava ako se ne primjenjuju pravilno.

Da biste izbjegli moguće rizike i postigli siguran i učinkovit tretman kemijskim pilingom kod kuće, preporučuje se konzultacija s dermatologom ili stručnjakom za njegu kože. Oni će vam moći pružiti savjete i preporuke koje su prilagođene vašem tipu kože i stanju kože.

Stručnjak će vam također moći pružiti informacije o pravilnoj upotrebi kućnih kemijskih pilinga i odabiru vrste pilinga. Osim toga dati će vam i detaljne upute o vremenskom intervalu između tretmana i trajanju tretmana kako biste postigli željene rezultate bez potencijalnih nuspojava.

Važno je biti oprezan i provesti test osjetljivosti prije upotrebe kućnog kemijskog pilinga. Nanesite malu količinu proizvoda na malo područje kože i pričekajte 24 sata kako bi provjerili reakciju kože. Ako se pojavi crvenilo, svrbež, iritacija ili druge neželjene nuspojave, odustanite od upotrebe i savjetujte se s dermatologom.

U svakom slučaju, važno je pridržavati se uputa proizvođača kućnih kemijskih pilinga i pažljivo pratiti vlastitu kožu tijekom tretmana. Ako primijetite bilo kakve neobične reakcije ili nuspojave, odmah prekinite s tretmanom i konzultirajte se s liječnikom.

Kućni kemijski piling može biti praktična opcija za održavanje zdrave kože kod kuće, ali uvijek je najbolje potražiti stručno mišljenje kako bi osigurali najbolje rezultate.

Rizici i preporuke za kemijski piling kod kuće

Postoji nekoliko rizika povezanih s kućnim kemijskim pilinzima, uključujući:

 • Nedovoljno znanje o pravilnom korištenju kemijskih pilinga.
 • Pogrešna koncentracija kiselina, što može rezultirati ozljedama kože.
 • Povećani rizik od opekotina ako se proizvod ne koristi pravilno.
 • Nepredvidljive reakcije kože, uključujući alergijske reakcije i iritaciju kože.

Zato je važno slijediti upute stručnjaka i koristiti kućne kemijske pilinge s oprezom. Neka opća pravila i preporuke za kemijski piling kod kuće uključuju:

 • Koristite samo provjerene i pouzdane proizvode koji su odobreni od strane stručnjaka.
 • Pažljivo pročitajte upute proizvođača i pridržavajte se preporučenih vremena primjene i trajanja tretmana.
 • Obavezno izbjegavajte područje oko očiju i usana prilikom nanošenja kemijskog pilinga.
 • Nikada ne koristite kemijske pilinge na oštećenoj ili upaljenoj koži.
 • Nakon tretmana, koristite nježne proizvode za njegu kože bez jakih ili iritirajućih sastojaka.
 • Zaštita od sunca je ključna nakon kemijskog pilinga, pa koristite proizvode sa zaštitnim faktorom SPF.

Kao što je već spomenuto, uvijek je najbolje konzultirati se s dermatologom prije upotrebe kućnog kemijskog pilinga kako bi osigurali siguran i učinkovit tretman koji najbolje odgovara vašoj koži.

Zaključak

Kemijski piling je učinkovit tretman za poboljšanje izgleda kože i postizanje svježeg i glatkog tena. Ovaj popularni postupak koristi se za rješavanje različitih problema kože kao što su bore, akne, hiperpigmentacije i neujednačen ten. Kemijski pilinzi sadrže različite koncentracije kiselina i primjenjuju se ovisno o potrebama kože.

Za optimalne rezultate, važno je slijediti upute stručnjaka i pravilno njegovati kožu nakon tretmana. Redovita njega kože i zaštita od sunca ključni su za održavanje postignutih rezultata.

Ako razmišljate o primjeni kemijskog pilinga kod kuće, preporučuje se konzultacija s dermatologom odnosno s kvalificiranim stručnjakom a kako bi izbjegli rizike te osigurali siguran i učinkovit tretman.

PMU ZAGREB

NAJBOLJA NJEGA VAŠEGA TIJELA I LICA

Copyright © 2024 PMU ZAGREB . All Rights Reserved. SEO AND WEB BY TOLO DESIGN

Terms and Conditions | Privacy Policy

Scroll to Top