Akne na prsima

Akne na prsima pojavljuju se jednako često kao i akne na licu. Osim što izazivaju neugodu mogu umanjiti samopouzdanje. Srećom, postoji način kako riješiti problem s aknama na prsima.

Akne se javljaju kada se pore na koži začepe a unutar kože se razvije upalni proces. Pojačano lučenje sebuma može začepiti pore, odnosno višak sebuma (ulja), nakupine mrtvih stanica kože, nečistoće i bakterije mogu potaknuti upalni proces koji rezultira s pojavom akni na koži prsa.

Postoji više pozadinskih uzroka koji zajednički mogu dovesti do pojave akni na prsima.

Uzroci akni na prsima: Na akne mogu utjecati prehranastresgenetika, pojedini lijekovi ali i način na koji brinemo o koži. Važno je razumjeti uzroke pojave akni.

Loša prehrana može uzrokovati pojavu akni. Loša prehrana načelno uključuje hranu bogatu ultra prerađenim ugljikohidratima, industrijski ultra prerađena (rafinirana) biljna ulja, homogenizirana ulja s visokim udjelom trans masti (trans masne kiseline), sirovo (svježe) mlijeko i mliječne proteine te općenito svu ostalu industrijski ultra prerađenu hranu. Negativne reakcije na točno određene vrste hrane i s time poveznu pojavu akni na prsima također su moguće i ovise o svakom pojedincu ponaosob. U tom slučaju potrebno je provoditi eliminacijsku dijetu kako bi se otkrili specifični uzroci koji dovode do pogoršanja akni na prsima radi točno određene hrane.

Stres može izazvati akne. Kad smo pod stresom, naše tijelo proizvodi više hormona stresa koji pojačavaju znojenje i izlučivanje sebuma, radi čega se pore na koži mogu lako začepiti, što u daljnjem tijeku može dovesti do upale odnosno akni.

Genetika može utjecati na sklonost aknama. Ako su vaši roditelji imali akne, moguće je da ćete i vi imati problema.

Njega kože je ključna. Pravilnim čišćenjem kože i korištenjem blagih proizvoda za čišćenje kože možemo spriječiti akne. Također birajte odjeću od prirodnih materijala, koja je prozračna i koja ne iritira kožu.

Ako se akne pojave, postoje i dodatni tretmani. Kemijski pilinzi i proizvodi s protuupalnim svojstvima mogu pomoći. Posebna njega je ključna za brzo zacjeljivanje.

Ključne poruke:

 • Akne nastaju kada se kada se pore na koži začepe a unutar kože se razvije upalni proces radi viška sebuma, nakupina mrtvih stanica kože, nečistoća i bakterija.
 • Prehranastresgenetika, pojedini lijekovi i briga o koži čine važne faktore u nastanku akni na prsima.
 • Pravilna zdrava prehrana, smanjenje stresa, kao i odgovarajuća njega, mogu spriječiti pojavu akni na prsima.
 • Redovito mehaničko (medicinsko) čišćenje kože na prsima temeljni je i osnovni terapijski zahvat koji treba primijeniti, kako bi se pojava akni na prsima prevenirala, odnosno kako bi se akne povukle.
 • Tretmani kao što su kemijski pilinzi mogu ublažiti upalu i spriječiti nastanak novih akni.
 • Genetika može odrediti jesmo li skloniji aknama.

Nečista koža i akne Cijena

Čišćenje lica - nečista / problematična koža

49

Čišćenje lica - izrazito nečista koža

62

Medicinsko mehaničko čišćenje lica - problematična koža s akutnim upalnim stanjima

76

Uzroci akni na prsima

Uzroci akni na prsima su raznoliki. Uključuju prehranu, stres, genetiku i higijenu. Tu su još hormonipojedini lijekovi te način na koji se brinemo o koži. Svi ti faktori mogu utjecati na pojavu akni.

 • Prehrana: Ako vam neka hrana ne odgovara, to može izazvati akne. Ultra prerađeni ugljikohidrati, sirovo mlijeko i mliječni proteini su česti krivci.
 • Stres: Stres loše utječe na kožu. Može dovesti do povećanog lučenja sebuma iz žlijezda lojnica, pojačanog znojenja pa se radi prisutnosti nakupina stanica mrtve kože i nečistoća pore mogu začepiti.
 • Genetika: Ako su vaši roditelji imali akne, veća je šansa da ćete ih i vi imati. Genetika igra veliku ulogu.
 • Higijena: Nepravilna briga o koži može izazvati akne. Važno je pravilno čistiti kožu i sprječavati nakupljanje znoja.
 • Hormoni: Promjene u hormonima mogu povećati lučenje sebuma. To se često događa tijekom puberteta ili menstruacije. Promjene u hormonalnom statusu osobe mogu izazvati pojavu akni.
 • Lijekovi: Neki lijekovi mogu pogoršati stanje kože. Pogotovo kortikosteroidi ili antibiotici.
 • Njega kože: Pojedini proizvodi za njegu kože mogu iritirati kožu. Važno je koristiti proizvode koji odgovaraju vašem tipu kože.

Važno je jesti zdravo i održavati kožu prsa čistom. Kontrolirajte stres. Ako i dalje imate probleme s aknama na koži prsa, izaberite prave tretmane za sprječavanje pojave akni.

Prevencija akni na prsima

Da bi spriječili akne na prsima, osim redovitog čišćenja, higijene i njege kože, važno je redovito raditi piling kože. Piling pomaže u uklanjanju mrtvih stanica, viška sebuma i bakterija.

Ako ste skloni pojavi akni na prsima otiđite na mehaničko (medicinsko) čišćenje kože na prsima kod kvalificiranog stručnjaka (medicinski kozmetičar ili dermatolog) a kako bi izbjegli začepljenje pora i na vrijeme spriječili pojavu akni. Iako odlazak na mehaničko (medicinsko) čišćenje kože na prsima u biti pripada u tretmane za aktivno liječenje akni na prsima, isti postupak može se vrlo učinkovito primijeniti kao moćno oružje u smislu prevencije pojave samih akni.

Odabir prikladne odjeće također igra ulogu u prevenciji akni na prsima. Nosite odjeću od prozračnih (prirodnih) materijala kako bi koža bila suha te kako bi mogla disati. Također, redovito perite odjeću da uklonite prljavštinu i bakterije.

Bitno je redovito čistiti kožu i birati odjeću koja diše. To će kožu na prsima održati čistom i zdravom.

Dobar odabir njege kože i dobar odabir odjeće ključni su za zdravu kožu ali i vaše samopouzdanje.

Prateći ove savjete, umanjit ćete šanse za pojavu akni na prsima.

Koraci za prevenciju akni na prsima

Prednosti

Redoviti piling

Uklanja mrtve stanice i sprječava začepljenje pora.

Redovito mehaničko (medicinsko) čišćenje kože

Čisti začepljene pore i sprječava razvoj akni.

Odabir prozračne odjeće

Omogućuje koži da diše i sprječava zadržavanje vlage.

Redovito pranje odjeće

Uklanja prljavštinu i bakterije s tkanine.

 

 1. Redovito čistite područje prsai dekoltea (redoviti blagi piling).
 2. Prema potrebi provodite i redovito mehaničko (medicinsko) čišćenje kože.
 3. Koristite blage proizvode za čišćenje kože.
 4. Izbjegavajte nošenje uske odjeće koja se može trljati o kožu i uzrokovati iritaciju.
 5. Nanosite hidratantnu kremu koja je prikladna za vaš tip kože.

Pravilna skrb o koži može učiniti prevenciju akni jednostavnom. Slijedite ove korake za zdravu kožu bez akni.

Tretmani za akne na prsima

Za borbu protiv akni na prsima koriste se različiti ciljani tretmani. Kemijski pilinzi pomažu ukloniti mrtve stanice kože. Poboljšavaju i teksturu kože. Pri odabiru proizvoda za njegu bitni su oni s protuupalnim sastojcima.

Npr. cinkova mastglina i masti s niacinamidom olakšavaju upalu. Također pomažu pri zacjeljivanju.

U slučaju upornih problema s aknama na prsima otiđite na mehaničko (medicinsko) čišćenje kože na prsima.

Kvalificirani stručnjak (dermatolog ili medicinski kozmetičar) stručno će očistiti kožu na prsima mehaničkom putem a možda će nakon nekoliko čišćenja primijeniti i kemijski piling kako bi riješio problem s aknama na prsima.

Prije početka bilo kojeg tretmana za liječenje akni na prsima, za savjet konzultirajte kvalificiranog stručnjaka (liječnik, dermatolog i/ili medicinski kozmetičar).

Prehrana i akne na prsima

Prehrana ima veliku ulogu u pojavljivanju akni na prsima. Istraživanja povezuju određenu hranu s većim rizikom od akni. Ultra prerađeni ugljikohidrati, sirovo (svježe) mlijeko, mliječni proteini i trans masti mogu utjecati na hormone, pojačano lučenje sebuma i sklonost upalama. Također i aditivi koji se često dodaju u industrijski ultra prerađenu hranu mogu negativno utjecati na povećano pojavljivanje akni. Dodatno, pojedina hrana može biti opterećena i pesticidima odnosno otrovima. Sve navedeno djelujući pojedinačno ili zajednički može uzrokovati akne.

Ako jedete puno ultra prerađenih ugljikohidrata, to može uzrokovati više dnevnih skokova šećera u krvi, a što povisuje izlučivanje inzulina. Pojačano izlučivanje inzulina može dovesti do povećanog izlučivanja sebuma i upale kože, odnosno akni. Također hrana koja sadrži puno trans masti može štetno djelovati na kožu.

Previše mlijeka i mliječnih proteina može povećati rizik od akni. Sirovo mlijeko može sadržavati hormone koji mogu izazvati povećano izlučivanje sebuma, a što može začepiti pore i izazvati akne.

Kako bi smanjili rizik od pojave akni, jedite cjelovitu (industrijski neprerađenu) hranu. Povećajte unos povrća, sezonskog voća, smanjite unos ultra prerađenih ugljikohidrata te ih zamijenite s cjelovitim žitaricama, mesom, ribom, orašastim plodovima, sjemenkama i zdravim masnoćama (npr. maslinovo ulje). Ove namirnice bogate su s antioksidansima, vitaminima i mineralima, što će smanjiti upale i poboljšati općenito vaše zdravlje odnosno zdravlje vaše kože.

Zdrava prehrana važna je za smanjenje akni na prsima. Uz dobru njegu kože, pomoći će održati kožu čistom i zdravom.

 

Prehrambeni faktori koji mogu povećati rizik od akni na prsima:

Industrijski procesuirani ugljikohidrati (šećer, bijelo brašno)

Svježe mlijeko i mliječni proteini

Trans masti

Industrijski rafinirana (oksidirana) biljna ulja i duboko pržena hrana

Aditivi i pesticidi (otrovi) u hrani

Utjecaj stresa na akne na prsima

Stres može značajno utjecati na pojavu akni na prsima. Kada smo pod stresom, tijelo oslobađa više hormona kortizola. To može povećati količinu sebuma, prirodnog ulja kože.

Tijelo reagira na stres pripremom za “borbu ili bijeg”. To uključuje povećanu proizvodnju kortizola. Povećanje kortizola može potaknuti lojne žlijezde na izlučivanje veće količine sebuma, što može začepiti pore.

Povećano oslobađanje sebuma može začepiti pore, a to stvara okruženje pogodno za razvoj akni. Stres može biti izazvan pretjeranim radom, obiteljskim brigama ili svakodnevnim izazovima.

Nadalje, stres može oslabiti imunološki sustav što može otežati zacjeljivanje kože i povećati upalu. Stres može akne na prsima pogoršati i učiniti ih većima, crvenijima i bolnijima.

Kako bi smanjili rizik od akni, upravljajte stresom. Vježbajte, jedite zdravo, spavajte dovoljno i opustite se. Također, izbjegavajte pušenje i pretjeranu konzumaciju alkohola.

Usprkos prisutnosti stresa u životu, važno je pronaći zdrav način suočavanja i nošenja sa stresnim situacijama. Ravnoteža između posla, obitelji i hobija može pomoći. Time se može spriječiti pojava akni na prsima.

Hormoni i akne na prsima

Hormonske promjene tijekom puberteta, menstruacije i trudnoće mogu povećati rizik od akni. Te promjene mogu povećati proizvodnju sebuma i začepiti pore.

U pubertetu, hormoni poput estrogena i progesterona aktiviraju lojne žlijezde na prsima. To može uzrokovati akne. Menstruacija također može pokrenuti hormonalne fluktuacije koje utječu na kožu. Sve to povećava rizik od pojave akni na prsima.

Trudnoća donosi intenzivne hormonske promjene. U trudnoći se estrogen i progesteron povećavaju, što jača aktivnost lojnih žlijezda i proizvodnju sebuma. U trudnoći rizik od akni na prsima (grudima) raste.

Kad je hormonska ravnoteža poremećena, lojne žlijezde na prsima postaju preaktivne. Zato je kod svake pojave hormonalne neravnoteže i rizik od pojave akni povećan.

Kod pojave hormonalne neravnoteže osobito je bitno je dobro njegovati kožu te koristiti proizvode koji smanjuju lučenje sebuma i upale.

Promjene hormona

Utjecaj na akne na prsima

Pubertet

Povećana proizvodnja sebuma i aktivnost lojnih žlijezda

Menstruacija

Hormonalne fluktuacije, povećana proizvodnja sebuma

Trudnoća

Povećana proizvodnja estrogena i progesterona, veća aktivnost lojnih žlijezda.

Pravilna higijena i akne na prsima

Da bi spriječili akne na prsima, važno je voditi računa o pravilnoj higijeni. Redovito pranje prsa s blagim sredstvima za pranje pomaže. Redovitim pranjem uklanja se znoj i prljavština koji mogu zatvoriti pore.

Također poslije vježbanja kožu treba oprati. Vježbanje povećava znojenje. Prisutnost znoja na koži može dovesti do nakupljanja prljavštine i bakterija na koži a što može začepiti pore i izazvati upalu.

Pravilnom higijenom kože prsa možete izbjeći začepljenje pora i akne.

Za čišćenje kože koristite običnu vodu i/ili blaga sredstva za pranje kože. Agresivni proizvodi za pranje mogu iritirati i pretjerano isušiti odnosno oštetiti kožu i time pogoršati upalu. Mlaka voda i blagi sapun održat će kožu čistom bez iritacija.

Higijena nakon vježbanja

Loša higijena poslije vježbanja i bavljenja sportom može dovesti do povećanja akni. Znoj u kombinaciji sa mrtvom stanicama kože i prljavštinom može začepiti pore. Odmah nakon vježbanja istuširajte se i promijenite znojnu odjeću (što uključuje grudnjak kod žena) a kako bi spriječili da bakterije ostanu na koži i izazovu upale.

Po završetku vježbanja, važno je brzo ukloniti znoj s kože. Zadržavanje znoja može dovesti do začepljenih pora.

Vježbanjem se postepeno povećava temperatura tijela a javlja se i znoj odnosno povećana vlažnost. Radi povećane temperature tijela i vlage grije se i sama koža te se pore na koži šire i otvaraju. Na taj način u otvorene pore mogu ući mrtve stanice kože, prljavština i bakterije koje kada se koža ohladi odnosno kada se pore na koži hlađenjem zatvore mogu lakše ostati zarobljene u porama kože te izazvati upalu odnosno akne na prsima.

Da bi kožu održali čistom:

 • Nakon vježbanja promijenite odjeću.
 • Operite prsa toplom ili mlakom vodom i blagim sredstvom (blagi sapun).
 • Obrišite znoj s kože čistim ručnicima ili papirnatim ubrusima.

Da spriječite akne njegujte kožu i na druge načine. Hidratizirajte kožu i redovito mijenjajte posteljinu i odjeću.

Utjecaj genetike na akne na prsima

Genetika igra veliku ulogu u pojavljivanju akni na prsima. Istraživanja su pokazala vezu između genetike i sklonosti prema aknama. Ako su vaši roditelji ili bliži srodnici imali akne, moguće je da ćete i vi biti skloni njima.

Određeni geni utječu na stvaranje sebuma i brzinu obnavljanja kože. To može dovesti do začepljenja pora i pojavljivanja akni. Osjetljivost na upale također je genetski uvjetovana.

Genetika može utjecati na reakciju kože na hormone. To može pojačati stvaranje sebuma i upalne procese, osobito tijekom hormonskih promjena. One uključuju pubertet, menstruaciju i trudnoću.

Genetika nije jedini čimbenik koji igra ulogu u pojavljivanju akni. Važno je istaknuti da prehrana, stres, higijena i određeni proizvodi za njegu također utječu. Svi ti faktori mogu doprinijeti razvoju akni.

 1. Vodite računa o čistoći kože i redovito perite prsa.
 2. Upotrebljavajte proizvode za kožu namijenjene borbi protiv akni.
 3. Izbjegavajte hranu koja može pogoršati akne.
 4. Naučite kako upravljati stresom pomoću različitih tehnika opuštanja.
 5. Jedite cjelovitu zdravu industrijski neprerađenu i kemikalijama netretiranu hranu u čim većoj mogućoj mjeri.

Pametno birajte proizvode za njegu kože i budite svjesni svoje genetske predispozicije. Zdrav životni stil i pravilni tretmani pomoći će smanjiti odnosno izliječit će akne na prsima.

Lijekovi i njega kože kao uzroci akni na prsima

Neki lijekovi i proizvodi za njegu kože mogu prouzročiti akne na prsima. Primjena lijekova poput kortikosteroida ili antibiotika može začepiti pore, što posljedično može uzrokovati akne. Korištenje proizvoda s iritirajućim sastojcima može uzrokovati alergijske reakcije. Takve reakcije mogu izazvati akne na prsima.

Razne vrste lijekova mogu potaknuti nastanak akni kao nuspojavu. Neki lijekovi mogu povećati proizvodnju sebuma, što može dovesti do začepljenja pora i pojave akni. Antibiotici pak mogu utjecati na ravnotežu bakterija na koži, te se time mogu stvoriti idealni uvjeti za razvoj akni. Razgovor s liječnikom ili ljekarnikom o mogućim nuspojavama kod uzimanja lijekova je ključan.

Na razvoj akni na prsima utječe i osobna njega kože. Upotreba proizvoda s iritirajućim sastojcima može izazvati probleme. Takvi proizvodi mogu uzrokovati upalu i akne. Zato je ključno birati proizvode s blagim sastojcima i/ili protuupalnim svojstvima.

Pri odabiru proizvoda za njegu kože, birajte one blage. Proizvodi bez jakih mirisa i iritirajućih sastojaka mogu pomoći. Čišćenje kože i korištenje proizvoda s aloe verom ili zelenim čajem pomažu u zacjeljivanju.

Prevencija akni uzrokovanih lijekovima i njegom kože

Kako bi minimizirali nuspojave nekih lijekova na pojavljivanje ili pogoršanje već postojećih akni treba pronaći najbolji pristup liječenju. Ponekad je potrebno prilagoditi dozu lijeka. Važno je i pratiti kako koža reagira na lijek i obavještavati liječnika o nuspojavama.

Pratite upute liječnika ako koristite lijekove koji mogu uzrokovati akne. Ako primijetite promjene na koži, obavijestite liječnika. Održavanje čiste i zdrave kože je ključno. To znači redovito čišćenje i korištenje blagih proizvoda.

Lijekovi

Nuspojave

Kortikosteroidi

Začepljenje pora, nastanak akni

Antibiotici

Disbalans bakterija na koži, razvoj akni

Kako bi minimizirali nuspojave nekih lijekova potrebno je:

 1. Prilagoditi dozu ili vrstu lijeka prema uputama liječnika ili ljekarnika.
 2. Odabrati proizvode za njegu kože bez iritirajućih sastojaka.
 3. Redovito čistiti kožu i izbjegavati proizvode koji začepljuju pore.
 4. Konzultirati se s kvalificiranim stručnjakom (dermatolog ili medicinski kozmetičar) za dodatne savjete i tretmane ako je potrebno.

Ako imate bilo kakve sumnje ili pitanja, razgovarajte s liječnikom ili ljekarnikom. Oni će vam dati najbolje savjete, te će vam pomoći održati kožu zdravom i čistom, odnosno pomoći je minimizirali eventualne nuspojave nekih lijekova.

Gdje se još mogu pojaviti akne

Akne na stražnjici

Akne na stražnjici mogu biti neugodno i često pogrešno shvaćeno stanje kože koje utječe na mnoge ljude. Iako se obično ne smatraju ozbiljnim zdravstvenim problemom, mogu uzrokovati nelagodu i smanjiti kvalitetu života pojedinca. Razumijevanje uzroka, liječenja i prevencije ključno je za upravljanje ovim stanjem.

Akne na leđima

Akne na leđima, poznate i kao “backne”, čest su dermatološki problem koji se manifestira kao niz kožnih promjena uključujući crvene bubuljice, crne točkice i ponekad bolne ciste. Uzroci ovog stanja su mnogostruki, a uključuju prekomjernu proizvodnju sebuma, nakupljanje mrtvih kožnih stanica i bakterijsku infekciju. Kao i kod akni na prsima, hormonske promjene, stres, prehrana, određeni lijekovi i genetska predispozicija također mogu doprinijeti njihovoj pojavi.

Zaključak

Akne na prsima mogu biti vrlo neugodne. Genetika može odrediti jesmo li skloniji aknama.

Pravilna zdrava prehrana, smanjenje stresa, kao i odgovarajuća njega, mogu spriječiti pojavu akni na prsima. Također, treba paziti na higijenu kože uz primjenu odgovarajućih tretmana.

Tretmani kao što su kemijski pilinzi mogu ublažiti upalu i spriječiti nastanak novih akni. Bitno je dobro čistiti kožu i koristiti prozračnu odjeću. Cilj je spriječiti začepljenje pora.

Redovito mehaničko (medicinsko) čišćenje kože na prsima temeljni je i osnovni terapijski zahvat koji treba primijeniti, kako bi se pojava akni na prsima prevenirala, odnosno kako bi se akne povukle.

S odgovarajućom njegom kože i pravim tretmanima doći ćete do pozitivnih rezultata i riješit ćete u cijelosti problem s aknama na prsima.

PMU ZAGREB

NAJBOLJA NJEGA VAŠEGA TIJELA I LICA

Copyright © 2024 PMU ZAGREB . All Rights Reserved. SEO AND WEB BY TOLO DESIGN

Terms and Conditions | Privacy Policy

Scroll to Top